Ondřej Kosina: Bude socialismus v Ekvádoru pokračovat?

22.02.2017 20:07

19. února se uskutečnily parlamentní a první kolo prezidentských voleb v Ekvádoru. Současný populární levicový prezident Rafael Correa se nemohl ucházet o třetí mandát v řadě a v těchto volbách šlo o to, zdali Ekvádor bude pokračovat v socialistické politice a zůstane spojencem Venezuely, Bolívie, Kuby a Nikaraguy, nebo se politické kyvadlo otočí doprava a země se přikloní k USA.

Ondřej Kosina: Bude socialismus v Ekvádoru pokračovat?
Foto: Archiv Ondřeje Kosiny
Popisek: Ondřej Kosina

Tradiční střet levice a pravice

V Ekvádoru je, podobně jako ve většině amerických států, prezidentský systém, takže hlava státu má rozhodující význam a nejvíce pravomocí. Druhé kolo voleb se koná v případě, že jeden z kandidátů nezíská v prvním kole buď více než 50 % hlasů nebo 40 % a desetiprocentní náskok před svým soupeřem. Stoupenci prezidenta Correy usilovali o změnu ústavy za účelem jeho třetího znovuzvolení a založili hnutí „Rafaeli, s tebou navždy“. Posbírali více než milion podpisů pod petici, avšak Correa oznámil, že odchází z politiky a doporučil svého viceprezidenta z let 2007 – 2013 Lenína Morena. Ten je podle průběžných výsledků favoritem (39,1 %) a na druhém místě skončil lídr pravice Guillermo Lasso (28,3 %). Celkem se o post hlavy státu ucházelo osm kandidátů včetně jedné ženy, ale průzkumy preferencí dlouhodobě naznačovaly, že šanci má pouze nominant vládního hnutí PAIS a jeho vyzyvatel z opozičního konzervativního uskupení CREO. Pozoruhodná je vysoká volební účast, která dosáhla 81,9 %.

Stručné profily kandidátů

Lenín Moreno je 64letý politik levicového Hnutí za hrdou a suverénní vlast (PAIS), které prosazuje socialismus 21. století, jehož ideovým tvůrcem byl venezuelský exprezident Hugo Chávez. Určitou pikantností je, že křestní jméno Lenín mu vybral jeho otec jako vášnivý obdivovatel ruského bolševického revolucionáře. Moreno v roce 1998 utrpěl vážné zranění, když byl v metropoli Quito přepaden a postřelen do zad, což ho upoutalo na invalidní vozík. Od té doby odvedl velký kus práce v boji za práva handicapovaných a v roce 2012 byl nominován na Nobelovu cenu.

Guillermo Lasso je 61letý podnikatel, politik a zakladatel středo-pravicového uskupení Vytváření příležitostí (CREO). Na prezidenta neúspěšně kandidoval již před čtyřmi lety, kdy získal 22,7 % hlasů a prezident Correa obhajující druhý mandát ho porazil již v prvním kole s podporou 57,2 % voličů. Lasso je největším akcionářem banky v Guayaquilu a patří mezi nejbohatší muže v zemi. Ve volební kampani sliboval změnu a vytvoření milionu nových pracovních míst. Nezaměstnanost v Ekvádoru dosahuje však pouze 5,5 %, což je jedno z nejnižších čísel v Jižní Americe.

Závěr

Podle průběžných výsledků není jasné, zdali se uskuteční druhé kolo plánované na 2. dubna, protože Moreno překonal svého soupeře o 10 % hlasů, ale zatím nedosáhl potřebných 40 %. V případě, že se bude konat druhé kolo, záleží na tom, koho podpoří voliči dalších neúspěšných kandidátů. Na třetím místě (16,2 %) skončila politička Křesťansko-sociální strany Cynthia Viteri, která má blíže k Lassovi, ale čtvrté místo (6,8 %) obsadil bývalý starosta Quita a levicový demokrat Paco Moncayo, jehož politická pozice je bližší Morenovi. Stane-li se celkovým vítězem Lenín Moreno, Ekvádor potvrdí svou pozici bašty socialismu v Jižní Americe, kde v současnosti spíše převládá trend odklonu doprava.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…