Ondřej Kosina: Chemické útoky v Sýrii – cui bono?

08.04.2017 19:15

Stalo se zvykem, že pokud se na diplomatickém nebo válečném poli syrského konfliktu daří režimu prezidenta Asada, krátce poté následuje útok chemickými zbraněmi na civilisty. Z toho je vždy Západem bez jakýchkoliv důkazů a v rozporu se zdravým rozumem obviněn právě režim, kterému by takové jednání prospělo nejméně ze všech.

Ondřej Kosina: Chemické útoky v Sýrii – cui bono?
Foto: Washington Post
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Dobře načasovaná akce

Není náhodou, že k tomuto útoku došlo několik dní poté, co Trumpova administrativa oznámila, že její prioritou již není svržení Bašára Asada, ale likvidace Islámského státu. Tím se islamisté dostali do slepé uličky, a tak se zčista jasna objevil další chemický útok a s tím související fotografie mrtvých dětí mající působit na city světové veřejnosti a vyvolat dojem, jaký je Asad tyran. Západ přitom obvinil Damašek z válečných zločinů automaticky a na dálku, bez jakýchkoliv důkazů a vyšetřování. USA, Velká Británie a Francie začaly ihned připravovat rezoluci o uvalení nových sankcí na Sýrii, které však přes ruské veto nemají šanci v Radě bezpečnosti OSN projít.

Účel splněn

Americký prezident Donald Trump, který zatím ve vztahu k syrskému konfliktu zaujímal realistický a pragmatický postoj, se zřejmě nechal ovlivnit republikánskými poradci z řad jestřábů, kteří ho přesvědčují o nutnosti konfrontace s Ruskem. Trump prohlásil, že „jeho postoj k B. Asadovi se hodně změnil a ohavné činy režimu nelze tolerovat“. Pachatel je evidentně předem jasný a důkazů není třeba. Washington dokonce zvažuje možnost vojenské odpovědi na chemický útok v Sýrii. Státní tajemník Rex Tillerson vyzval Moskvu, aby přestala Damašek nadále podporovat. Islamistická opozice tak dosáhla svého – USA opět postavily B. Asada na pranýř.

Co když je všechno jinak?

Rusko je však přesvědčeno o jiném scénáři. Nelegální sklad chemických zbraní ve vlastnictví povstalců zasáhlo letectvo a v důsledku úniku sarinu tak zemřely desítky lidí. Syrský ministr zahraničí navíc upozornil na skutečnost, že první zprávy o chemickém útoku nedaleko Idlíbu začaly přicházet několik hodin před tím, než syrské letectvo poprvé zaútočilo na skladiště teroristické Fronty an-Nusra. Tato verze událostí je však nepřípustná, protože viník již byl určen. Jasno má i lidovecký poslanec Gabal, který vyzval k okamžitému uzavření české ambasády v Damašku. Vystoupení tohoto samozvaného odborníka v ČT bylo vskutku pozoruhodné a plné nenávisti vůči syrskému prezidentovi, toho času jedinému garantovi náboženské tolerance v zemi. Možná by měl jako reprezentant KDU-ČSL svůj zájem soustředit spíše na ochranu syrských křesťanů, kteří jsou vyháněni a masakrováni jím favorizovanými „rebely“.

Závěr

V tiskovém prohlášení syrského velvyslanectví v Praze se píše, že „vláda Syrské arabské republiky důrazně odmítá použití jedovatých plynů nejen v okolí Idlíbu, ale v jakékoliv části země, neboť Syrská arabská armáda nevlastní jakýkoliv druh chemických zbraní a nepoužívá je ani v nejtěžších bitvách, které se odehrály proti ozbrojeným teroristických skupinám“. Dohoda o zákazu použití chemických zbraní byla za ruského prostřednictví podepsána v roce 2013 a tehdy také došlo pod mezinárodním dohledem inspektorů OSN k jejich likvidaci. Podle ambasády bojové plyny vlastní a používá islamistická opozice, která je do země dovezla z Turecka. Tzv. rebelové se neštítí zaútočit sarinem nebo chlorem na civilisty na území, které kontrolují, aby svalili vinu na legitimní vládu, očernili ji před mezinárodním společenstvím a zmařili jakákoliv mírová jednání.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …