Ondřej Kosina: Geert Wilders – budoucí nizozemský premiér?

01.01.2017 19:15

Holandské parlamentní volby se sice uskuteční až v polovině března 2017, už nyní ale jejich očekávaný výsledek budí velký neklid mezi euroelitami v Bruselu. Očekává se totiž vítězství euroskeptické a antiimigrantské Strany pro svobodu známého kritika islámu Geerta Wilderse. Průzkumy preferencí naznačují, že současné vládní strany vyhoří a významně posílí prakticky všechna opoziční uskupení.

Ondřej Kosina: Geert Wilders – budoucí nizozemský premiér?
Foto: Archiv Ondřeje Kosiny
Popisek: Ondřej Kosina

Od roku 2002 žádná vláda nevydržela v úřadu celé funkční období a v letech 2002 – 2012 se konaly patery parlamentní volby. To je dáno mimo jiné multipartismem bez dominující strany, poměrným volebním systémem a značnou fragmentací politického spektra. Nyní má své poslance celkem jedenáct stran a v příštím parlamentu k redukci jejich počtu jistě nedojde. V posledních volbách zvítězili liberálové, kteří si pod vedením Marka Rutteho jako premiéra vybrali za koaličního partnera labouristy, druhou nejsilnější stranu. Vláda velké koalice disponující zpočátku pohodlnou nadpoloviční většinou 79 poslanců ze 150 sice úřaduje již čtvrtým rokem, přestože později od ní odpadli čtyři zákonodárci, ale obě velké strany za své spojení platí výrazným odlivem voličů.

Nizozemské průzkumy preferencí jsou zvláštní v tom, že neudávají procentuální podporu stran, ale potenciální počet mandátů. Podle posledního průzkumu agentury Ipsos z 22. prosince to vypadá na vyrovnaný souboj mezi krajně pravicovou Stranou pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse s 29 mandáty a Lidovou stranou pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Rutteho s 28 mandáty. Dřívější průzkumy z 11. – 19. prosince však předpovídají mnohem drtivější vítězství PVV s 36 mandáty, přičemž druhá VVD za ní zaostává o 13 křesel. Vítězství blonďatého „enfant terrible“ nizozemské politiky děsí elity z tradičních stran napříč kontinentem, protože by to znamenalo výrazné morální posílení všech euroskeptických, antiimigrantských a nacionalistických stran. S ohledem na konání voleb ve Francii a v Německu by úspěch PVV mohl přispět k posílení francouzské Národní fronty nebo Alternativy pro Německo. Wilders se proslavil zejména přirovnáním koránu k Mein Kampfu, kampaní za zákaz stavby nových mešit v Nizozemí a protiislámským filmem Fitna.

Co se týká preferencí ostatních stran, nejvíce ztrácí levice – Strana práce (PvdA) a Socialistická strana (PS) by obdržely pouze po deseti křeslech, ačkoliv vládní labouristé v roce 2012 získali 38 poslanců. Na jejich úkor posiluje Zelená levice (GL), která má potenciál 13 mandátů (nyní má pouze 4). Posilují i dvě opoziční proevropské centristické strany – Křesťansko-demokratická výzva (CDA) a Demokraté 66 (shodně 18 mandátů). Do parlamentu by pronikly ještě čtyři další strany se ziskem 4 – 9 křesel: dvě konfesní protestantské formace (Křesťanská unie a Reformní politická strana) a dále hnutí 50+ hájící zájmy seniorů a poněkud bizarní Strana pro zvířata s environmentálním programem ochrany přírody.

Sečteno a podtrženo, obě vládní strany i opoziční socialisté ztrácejí, všichni ostatní buď posilují, nebo zůstávají na výsledcích z roku 2012. Největší nárůst preferencí však zaznamenává právě Strana pro svobodu, která je ve Sněmovně reprezentantů pátou nejsilnější frakcí, avšak příští rok aspiruje na volební vítězství. Příčiny raketového růstu popularity PVV je třeba hledat v současné migrační vlně a jevy s ní spojenými (prouprchlická politika euroelit a z toho plynoucí pocit ohrožení Nizozemců, že brzy se stanou cizinci ve vlastní zemi, strach z terorismu, nevydařená integrace muslimů, vyčpělá politická korektnost a odtrženost tradičních stran od problémů obyčejných lidí). Otázkou je, zdali se G. Wildersovi podaří najít koaliční partnery do vlády, nebo se proti němu spojí tradiční matadoři a opět skončí v opozici.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…