Ondřej Kosina: Island očekává politické zemětřesení

15.10.2016 18:30

Parlamentní volby na Islandu se měly v řádném termínu konat 27. dubna 2017, avšak nakonec se uskuteční o půl roku dříve – 29. října. Vládní koalice oznámila předčasné volby kvůli protivládním protestům, které zachvátily ostrov začátkem dubna.

Ondřej Kosina: Island očekává politické zemětřesení
Foto: pixabay.com
Popisek: Vlajka Islandu

Příčinou demonstrací bylo odhalení finančních skandálů tehdejšího premiéra a jeho manželky v tzv. Panama Papers. Opozice reagovala na masové protesty požadavkem vypsání předčasných voleb. Ačkoliv premiér Sigmundur Davíð nejprve prohlásil, že odstoupit nehodlá, 5. dubna nečekaně rezignoval s tím, že se jedná o dočasný krok. Progresivní strana ho ještě týž den nahradila Sigurðurem Ingi Jóhannssonem. Prezident Olafur Ragnar Grimsson poté povolal ke konzultacím předsedy obou koaličních uskupení – Progresivní strany a Strany nezávislosti, z čehož vzešla dohoda o předčasných volbách. Připomeňme, že do islandského Althingu se volí poměrným systémem s uzavírací klauzulí 5 %, kterou strany musí překročit, aby získaly poslanecké mandáty, přičemž soutěží o 63 křesel.

Ve volbách v roce 2013 přesvědčivě zvítězily dvě pravicové euroskeptické formace – Strana nezávislosti (26,7 %), jejíž historie sahá až do roku 1929 a agrární Progresivní strana (24,4 %), založená v roce 1916. Následně utvořily koalici na platformě odporu vůči vstupu Islandu do EU. Do Althingu pronikly ještě čtyři další strany: Sociální demokracie (12,9 %), Zelená levice (10,9 %), Světlá budoucnost (8,3 %) a Piráti (5,1 %). Poslední dva průzkumy preferencí ze 14. října naznačují, že tyto volby budou znamenat skutečné zemětřesení na ostrovní politické scéně.

Dosud vládní Progresivní strana ztratila po skandálu svého ministerského předsedy téměř dvě třetiny voličů a nyní se pohybuje v rozmezí od 8,6 do 9,8 %. Její koaliční partner – Strana nezávislosti – rovněž oslabila v důsledku rozkolu. Volilo by ji 21,5 – 22,6 % respondentů, což však stačí na vítězství. Piráti zažívají masivní nárůst podpory – získali by 17,5 – 18,3 %, což je katapultuje z pozice nejslabšího uskupení na druhé místo. V těsném závěsu je euroskeptická, pacifistická a ekosocialistická Zelená levice s potenciálním ziskem 14,5 – 17,7 %. Čtvrté místo (11,4 – 12,4 %) průzkum přisuzuje letos v květnu založenému liberálnímu uskupení Obroda, což je eurofilní frakce odštěpená od Strany nezávislosti. Důvodem její secese je podpora volného obchodu a členství země v EU. Do Althingu by se dostala ještě liberální a proevropská Světlá budoucnost (7,7 %) založená v roce 2012 a podporující nejen vstup do EU, ale i přijetí eura. Nejslabší formací je aktuálně Sociálně demokratická aliance, jíž vyjádřilo svou podporu 6,9 – 7,1 % respondentů.

Ačkoliv vítězem voleb s největší pravděpodobností bude tradiční politická strana, ani Islandu se nevyhnul evropský fenomén posledních let, a to výrazné úspěchy nových, alternativních hnutí. Zatímco v zemských volbách v Berlíně Piráti letos pohořeli a neobhájili ani jeden mandát, na Islandu aspirují na pozici druhé největší strany. Bodují i další strany vzniklé v nedávných letech. Dopadnou-li volby v souladu s průzkumy, vládu bude sestavovat euroskeptická Strana nezávislosti, která si jako koaliční partnery zřejmě vybere podobně smýšlející uskupení, neboť otázka vztahu vůči EU dlouhodobě dominuje ostrovní politické scéně.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …