Ondřej Kosina: Kdo způsobil hladomor v Jemenu?

28.04.2017 11:52

V Jemenu se odehrává jedna z největších humanitárních katastrof současnosti bez velkého zájmu médií. Zásadní roli v jemenské tragédii hraje Saúdská Arábie – středověká brutální diktatura, která je spojencem Západu – a možná proto není záhodno, aby se pravdivě informovalo o tom, čeho se Rijád v nejchudší arabské zemi dopouští.

Ondřej Kosina: Kdo způsobil hladomor v Jemenu?
Foto: Archiv
Popisek: Jemen

Rijád versus Teherán

Konflikt mezi jemenskou vládou prezidenta Hádího, kterou podporují USA, Saúdská Arábie a další monarchie Perského zálivu a menšinovým šíitským kmenem Hutíů, jimž pomáhá Írán, trvá od roku 2014 a dosud si vyžádal na deset tisíc obětí. Vláda kontroluje převážně jih a východ země, zatímco povstalci ovládají sever a západ včetně metropole San‘á. Američané obvinili Írán, že destabilizuje region, avšak ani slovem se nezmínili o válečných zločinech tzv. arabské koalice ani o tom, že Saúdové podporou povstaleckých teroristických skupin dlouhodobě destabilizují Sýrii.

Zlá a hodná al-Káida

V souvislosti s chaosem vyvolaným občanskou válkou se v Jemenu silně aktivizuje i místní al-Káida, na kterou USA podnikají nálety, neboť ji považují za jednu z nejnebezpečnějších buněk na světě. Při jednom z náletů navíc Američané usmrtili šestnáct civilistů, z čehož polovinu tvořily ženy a polovinu děti. Na celé záležitosti je pikantní, avšak pro americkou zahraniční politiku příznačné, že zatímco jemenskou al-Káidu likvidují, její syrskou odnož – bývalou Frontu an-Nusra – fakticky podporují. Raketový útok na základnu syrské armády nařízený D. Trumpem totiž tuto teroristickou skupinu ovládající Idlíb a okolí strategicky posílil.

Kdo může za hladomor?

Jemenu hrozí akutní hladomor, neboť podle statistik OSN trpí nedostatkem potravin dvě třetiny z 27 milionů obyvatel, přičemž bez pitné vody se ocitlo až 19 milionů Jemenců. Dětská podvýživa se zvýšila v posledním roce o 63 %. Saúdové masivním bombardováním poničili civilní infrastrukturu i řadu nemocnic, kde chybí léky. Školy jsou zavřené a těžkými boji byl zničen přístav v Hudajdá, kudy se do země dostávala humanitární pomoc. Jemen je závislý na dovozu potravin a právě námořní blokáda ze strany tzv. arabské koalice způsobila nedostatek jídla a hrozící hladomor.

Závěr

Vojenská intervence koalice devíti arabských států pod vedením Saúdské Arábie v občanské válce v Jemenu trvá od března 2015 a je prováděna bombardováním, námořní blokádou i nasazením pozemní armády. Je pozoruhodné, že přes masivní nálety a technickou i početní převahu se dosud tzv. arabské koalici s podporou USA nepodařilo šíitské rebely porazit. Zdá se, že co byl Vietnam pro Američany a Afghánistán pro Sověty, bude Jemen pro Saúdy.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…