Ondřej Kosina: Latinská Amerika o přítomnost NATO nestojí

01.02.2017 11:50

Venezuelské ministerstvo zahraničí vyjádřilo znepokojení nad oznámením kolumbijského prezidenta Juana Manuela Santose ohledně prohloubení vojenské spolupráce s NATO. Caracas to považuje za ohrožení bezpečnosti a míru v regionu a rozhodnutí, které je v rozporu s rolí Společenství latinskoamerických a karibských států (CELAC), jehož je Kolumbie také členem.

Ondřej Kosina: Latinská Amerika o přítomnost NATO nestojí
Foto: Archiv Ondřeje Kosiny
Popisek: Ondřej Kosina

Kolumbie – trojský kůň NATO v Latinské Americe?

Santos oslavoval nedávno uzavřenou dohodu s NATO a připomněl své zásluhy na navázání vztahů se Severoatlantickou aliancí před devíti lety, tedy v době, kdy působil jako ministr obrany ve vládě exprezidenta Alvara Uribeho. V roce 2013 Kolumbie podepsala s NATO v Bruselu memorandum o spolupráci za účelem potírání organizovaného zločinu a obchodu s drogami. Venezuela však důrazně oponuje vměšování NATO do záležitostí latinskoamerického subkontinentu i s ohledem na to, že podobné záležitosti mají být řešeny na platformě již existujících regionálních organizací jako je CELAC nebo UNASUR, které sdružují všechny latinskoamerické resp. jihoamerické země. Navíc se jedná i o porušení principů Hnutí nezúčastněných, které explicitně zakazuje členským státům utvářet vojenské aliance. Obavy Venezuely jsou oprávněné vzhledem k roli, jakou NATO v minulosti sehrálo při změně režimů v některých zemích, jejichž politika nebyla po vůli USA.

V. summit CELAC 24. – 25. ledna 2017

Země CELAC na lednovém summitu v dominikánské Punta Cana vyjádřily solidaritu s N. Madurem ve věci odmítnutí vládního nařízení bývalého amerického prezidenta B. Obamy označující Venezuelu za „mimořádnou bezpečnostní hrozbu“. Ministři zahraničí 33členného uskupení tak učinili podpisem pod deklarací v závěru summitu. Venezuelský ministr zahraničí Delcy Rodríguez apeloval na Washington, aby normalizoval vztahy s jeho zemí. Kromě venezuelské otázky byla proklamována podpora levicovým vládám v Nikaragui a Salvadoru, odmítnuta přítomnost NATO v Latinské Americe a požadováno ukončení okupace Haiti vojsky OSN. Diplomaté podpořili vatikánské zprostředkování rozhovorů mezi venezuelskou vládou a pravicovou opozicí. Papež František, který pochází z Argentiny, jistě může být dobrým mediátorem při řešení sporů v této části světa. Mezi další body agendy summitu patřila i diskuse o regionální spolupráci a dopadech zahraniční politiky Trumpovy administrativy. Konkrétně se diskutovala následující témata: americká blokáda Kuby, vrácení základny Guantánamo Kubě, jaderné odzbrojení, spor o Falklandy-Malvíny, regionální integrace, hospodářská, sociální a kulturní politika, migrace, technická spolupráce atd.

CELAC vznikl z podnětu bývalého venezuelského prezidenta Huga Cháveze za účelem prohloubení latinskoamerické integrace bez vměšování USA a Kanady. Blok byl založen na principu jednoty, spolupráce a solidarity členských států a hlásí se tak k odkazu Simóna Bolívara, velkého osvoboditele z 19. století. Jediný latinskoamerický národ, který nemá plný členský status, je Portoriko jako součást USA.

Zdroj: www.venezuelanalysis.com

Ondřej Kosina

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …