Ondřej Kosina: Letošní summit ALBA vyjádřil solidaritu s Venezuelou

17.03.2017 20:36

5. března se v Caracasu uskutečnil XIV. summit Bolívarovského svazu pro lid naší Ameriky (ALBA), který projednával aktuální témata subkontinentu. Účastníci setkání vyzvali k latinskoamerické jednotě a vyjádřili mj. solidaritu s krizí zmítanou Venezuelou.

Ondřej Kosina: Letošní summit ALBA vyjádřil solidaritu s Venezuelou
Foto: Archiv
Popisek: Venezuela

Agenda summitu

Vrcholní představitelé jedenácti členských států regionálního bloku veřejně odsoudili „nový imperialistický útok“ napříč regionem, jehož hlavním cílem je Venezuela. V závěrečné deklaraci se píše: „Obrana Venezuely a její revoluce není výhradní problém Venezuelanů. Je to záležitost, která spojuje všechny, kdo bojují za skutečnou nezávislost Latinské Ameriky a Karibiku“. Spojenecké levicové latinskoamerické vlády konkrétně odsoudily poslední sankce USA uvalené na venezuelského viceprezidenta Tarecka El Aissamiho společně s vládním nařízením bývalé Obamovy administrativy označující Venezuelu za „mimořádnou a výjimečnou hrozbu americké národní bezpečnosti“.

Během summitu si národy ALBA rovněž připomněly čtyřleté výročí úmrtí bývalého venezuelského prezidenta Huga Cháveze a čtyřměsíční výročí smrti kubánského revolučního vůdce Fidela Castra, přičemž ocenily oba muže jako „otce zakladatele“. Regionální blok rovněž vyslovil podporu Mexiku, které čelí hrozbě výstavby zdi na americko-mexické hranici, což Donald Trump slíbil již před vítěznými volbami. V souvislosti s antiimigrační politikou Trumpovy administrativy vyzvaly státy ALBA k vytvoření společného fondu na podporu migrantů, jimž hrozí deportace z USA: „Vyjadřujeme znepokojení nad jednáním s našimi latinskoamerickými a karibskými sestrami a bratry, kteří jsou v situaci migrantů, a proto navrhujeme založení legálního fondu na podporu migrantů jako součást banky ALBA“.

Historie ALBA

ALBA je mezivládní organizace založená na ideji sociální, politické a ekonomické integrace zemí Latinské Ameriky a Karibiku. Označení „bolívarovský“ odkazuje k ideologii Simóna Bolívara, vůdce protikoloniálního boje Jižní Ameriky za nezávislost v 19. století a rodáka z Caracasu, který chtěl hispánskou Ameriku sjednotit jako jeden velký národ. Organizaci založily Venezuela a Kuba v roce 2004 na základě dohody o dodávkách venezuelské ropy na Kubu výměnou za vyslání dvaceti tisíc kubánských lékařů a tisíců učitelů do venkovských oblastí Venezuely. Bilaterální obchodní dohoda byla podepsána Hugem Chávezem a Fidelem Castrem jako latinskoamerická integrační alternativa vůči Americké zóně volného obchodu (FTAA) se silným vlivem USA.

Později se připojily další socialistické a sociálně demokratické vlády zemí usilujících o integraci na bázi sociálního blahobytu, výměny zboží a vzájemné hospodářské pomoci. V současnosti tvoří ALBA jedenáct nezávislých států: Venezuela, Bolívie, Ekvádor, Kuba, Nikaragua a malé karibské ostrovy Antigua a Barbuda, Dominika, Grenada, Svatý Kryštof a Nevis, Svatá Lucie a Svatý Vincenc a Grenadiny. Surinam byl přizván jako host na summitu v únoru 2012. Velkým projektem tohoto uskupení je virtuální regionální měna sucre, která byla poprvé použita 6. července 2010 místo amerického dolaru při obchodní výměně mezi Venezuelou a Ekvádorem.

Zdroj: https://venezuelanalysis.com/news/12960

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…