Ondřej Kosina: Vítězství Trumpa – naděje na konec syrské války?

03.11.2016 8:19

Zdá se, že syrský konflikt je nekonečný, protože velmoci nejsou schopné dosáhnout dohody a podpora teroristických skupin ze zahraničí umožňuje jejich bojeschopnost. Stálý přísun zbraní a nových džihádistů je hlavní příčinou toho, že konec války je v nedohlednu. Zásadní vliv na vývoj konfliktu bude mít výsledek amerických prezidentských voleb.

Ondřej Kosina: Vítězství Trumpa – naděje na konec syrské války?
Foto: repro youtube.com
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

Zvítězí-li Clintonová, svými odpůrci přezdívaná „Killary“ nebo „Hitlary“, dá se očekávat eskalace konfliktu v podobě silnější konfrontace s Ruskem a přímé podpory islamistických skupin jako protiváhy režimu prezidenta Asada. To se ostatně děje už nyní – Moskva obvinila Washington z předávání přenosných protiletadlových komplexů americké výroby ozbrojencům operujícím okolo Aleppa. Žádná umírněná opozice už totiž na syrském bojišti fakticky neexistuje. Na rozdíl od Baracka Obamy je Clintonová jestřáb a její republikánský protikandidát Donald Trump vyjádřil obavu, že stane-li se „Crooked H“ prezidentkou, je schopna intervencí v Sýrii rozpoutat třetí světovou válku. Jako ministryně zahraničí chtěla před pěti lety poslat více zbraní „rebelům“, zatímco Obama byl proti. Tvrdší postup vůči Damašku podporuje i M. Albrightová, bývalá státní tajemnice v Clintonově administrativě. V Sýrii by ale USA byly v jiné situaci než v Iráku nebo v Libyi, kde nepůsobili Rusové. Zde by mohlo dojít k přímé vojenské konfrontaci velmocí na území třetího státu.

Výsledky působení rodiny Clintonových ve světové politice jsou tristní. Stačí vzpomenout bombardování Jugoslávie a následnou amputaci Kosova od Srbska a časté nálety na Irák za vlády prezidenta Billa Clintona a ministryně zahraničí Albrightové. Clintonová jako státní tajemnice v Obamově administrativě nese spolu s dalšími představiteli NATO (zejména Sarkozym a Cameronem) odpovědnost za rozvrat Libye. Její neskrývanou radost ze zavraždění M. Kaddáfího zachytily kamery, když si na mobilu prohlížela plukovníkovu zkrvavenou mrtvolu a následně prohlásila: „Přišli jsme, viděli jsme, zemřel“. To mnohé vypovídá o charakteru demokratické prezidentské kandidátky. Její případné kroky v zahraniční politice tak jsou celkem předvídatelné. Další napětí, konfrontace, války a intervence.

Donald Trump oproti tomu představuje jistou naději na změnu v americkém přístupu nejen k Rusku, ale i k regionálním konfliktům. Z jeho dosavadních vyjádření lze usuzovat, že je nakloněn dohodě s Moskvou a prioritou pro něj – na rozdíl od Clintonové – není svržení Bašára Asada, ale porážka Islámského státu. Dohoda Trumpa s Putinem by mohla vést k rychlému konci války v Sýrii a k celkovému détente v mezinárodních vztazích. Trump navíc odmítá hrát roli světového četníka a v souladu s izolacionistickou tradicí části republikánských kruhů se chce spíše soustředit na řešení vnitřních problémů USA. Kvůli vstřícnosti vůči ruskému prezidentovi ho Clintonová obviňuje z vazeb na Kreml.

Současná demokratická politická garnitura USA žádného kompromisu s Moskvou není schopna. Plně zabředla do schémat studené války a v Rusku vidí hlavního nepřítele. Logicky tak nemůže dopustit, aby Putin a jeho spojenec Asad vyšli ze syrského konfliktu vítězně, protože by to znamenalo porážku USA. Stejně uvažuje i většina republikánů, a proto nedokážou vystát Trumpovy nekonformní názory a postoje. Dlouhodobé spekulace, že Putin Asada hodí přes palubu v zájmu uchování ruského vlivu na budoucí syrskou vládu, se rovněž nenaplnily. Rusové však nejednají jako Američané, kteří své spojence obětují, když jim přestanou být pohodlní. Moskva bojuje za Damašek i na půdě Rady bezpečnosti OSN, kde vetuje jakékoliv pokusy Západu o uvalení nových sankcí na Sýrii. Podle ruského velvyslance při OSN totiž „většina závěrů není podložena dostatečnými svědeckými výpověďmi či materiálními důkazy“.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…