Ondřej Kosina: Wildersovo vítězství = NEXIT?

13.03.2017 8:21

Jedny z nejočekávanějších voleb letošního roku v rámci EU se uskuteční již 15. března v Nizozemsku. Euroelity se totiž obávají vítězství euroskeptické a protiimigrační Strany pro svobodu známého kritika islámu Geerta Wilderse. Navíc podle jednoho z aktuálních průzkumů si 56 % Nizozemců přeje vystoupení z EU, zatímco pouze 39 % preferuje setrvání v Unii.

Ondřej Kosina: Wildersovo vítězství = NEXIT?
Foto: Archiv Ondřeje Kosiny
Popisek: Ondřej Kosina

Souboj tří až čtyř stran o prvenství?

V pátek 10. března vyšel zatím poslední průzkum preferencí před středečními parlamentními volbami uskutečněný agenturou Peil. Ten přisuzuje Straně pro svobodu (PVV) 22 mandátů ze 150 a druhé místo za vládní Lidovou stranou pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho (24 mandátů). O druhé místo má Wildersova strana soupeřit s Křesťansko-demokratickou výzvou (CDA), které průzkum přisuzuje rovněž 22 poslanců. Raketový vzestup zaznamenává i Zelená levice (20 křesel). Tyto čtyři strany mají poměrně vyrovnané skóre. Posiluje však i liberální uskupení Demokraté 66 (17 mandátů). Na šestém místě by skončila Socialistická strana (PS) s 15 poslanci. Popularita dalších stran už je výrazně slabší a s větším odstupem následuje Strana práce (PvdA) s 9 mandáty, Křesťanská unie a seniorské uskupení 50+ (obě 5 křesel) a ve Sněmovně reprezentantů by zasedli ještě čtyři představitelé ekologické Strany pro zvířata (PvdD), tři z kalvinistické Reformní politické strany (SGP) a čtyři z dalších drobných uskupení.

Očekávaní vítězové a poražení

Oproti posledním volbám v roce 2012, kdy vznikla velká koalice liberálů (VVD) a labouristů (PvdA), zaznamenávají největší propad právě labouristé, kteří mají ztratit skoro 30 poslanců, což z druhé největší učiní prakticky bezvýznamnou stranu. Holandská sociální demokracie se tak téměř jistě ocitne v poli poražených. Naopak Rutteho liberálům vládní angažmá neuškodilo tak výrazně a udržují si pozici nejsilnější strany, přestože podle průzkumu přijdou asi o 17 zákonodárců. Z opozičních stran největší nárůst popularity zaznamenává Zelená levice (+16), Křesťansko-demokratická výzva (+9) a Strana pro svobodu (+7). Krajně levicová Socialistická strana si udržuje stabilní elektorát.

Závěr

Nizozemský poměrný volební systém vede k multipartismu a značné fragmentaci politického spektra. Sestavení vládní většiny se ziskem minimálně 76 poslanců, což by zaručilo těsnou nadpoloviční většinu, bude vyžadovat vícečlennou a tudíž nepříliš stabilní koalici. I kdyby nakonec zvítězila Wildersova strana, bude jen obtížně hledat partnery, kteří podpoří její radikální program a je tedy vysoce pravděpodobné, že skončí v opozici. Riziko „nexitu“ resp. vypsání referenda o vystoupení Nizozemska z EU je tak vzhledem k eurooptimismu většiny stran poměrně nízké, ale přesto je evidentní, že růst euroskeptických nálad napříč Evropou je na vzestupu.

Ondřej Kosina

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…