Ondřej Kosina: Zahraniční výbor PS nás vtáhl do územního sporu na Kavkazu

02.03.2013 16:22

Čeští poslanci zahraničního výboru – evidentně bez hlubší znalosti problému – zatáhli Českou republiku do územního sporu dvou států.

Ondřej Kosina: Zahraniční výbor PS nás vtáhl do územního sporu na Kavkazu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

V konfliktu mezi Arménií a Ázerbájdžánem o Náhorní Karabach se postavili na stranu Baku, odsuzujíce údajný masakr na azerských civilistech v karabašském městě Chodžali, který se odehrál před 21 lety. Vyjadřují soustrast a konstatují, že arménské jednotky ignorují rezoluce Rady bezpečnosti OSN a nadále okupují část ázerbájdžánského území.

Na ministerstvu zahraničí si naštěstí uvědomili, že takovéto aktivity nejsou pro Českou republiku ničím prospěšné a ministerstvo zahraničí se od poslanecké iniciativy distancovalo. Zbytečná iniciativa několika poslanců v čele s Janem Hamáčkem, předsedou skupiny ČR – Ázerbájdžán, který dostal vyznamenání od autoritářského prezidenta Alijeva, může poškodit česko-arménské vztahy. Iniciativa neunikla pozornosti arménského velvyslance v Praze, jenž označil usnesení za „jednostranné“ a kromě negativního dopadu na vzájemné vztahy vyjádřil obavy, že taková usnesení mohou být ázerbájdžánskou stranou využita jako argument při porušování křehkého příměří.

Zároveň upozornil, že tragédie v Chodžali není tak jednoznačná: „Ázerbájdžánská strana nepomohla civilistům s evakuací a de facto si z nich udělala živý štít. Velká část mrtvých byla nalezena u města Agdam, na území kontrolovaném ázerbájdžánskými vojáky.“ Podobný postoj zastává senátor Jaromír Štětina, který strávil ve válce o Náhorní Karabach jako reportér několik měsíců. Odmítá nejrozšířenější verzi, že civilisty v Chodžali povraždili Arméni – za masakrem totiž mohly být ázerbájdžánské jednotky a paramilitantní oddíly. Senátor kritizuje neprofesionalitu poslanců, kteří nezkoumali relevanci výroku ázerbájdžánského velvyslance, nevyslechli druhou stranu konfliktu, ani záležitost nekonzultovali s ministerstvem zahraničí.

Připomeňme, že k podobným manipulacím a dezinterpretacím došlo i v souvislosti s údajným masakrem kosovských Albánců Srby v Račaku a teprve po letech se ukázalo, že pravda byla diametrálně odlišná od původní oficiální verze.

Co motivovalo část poslanců k takové iniciativě? Kromě nadstandardních vztahů s Baku to může být skutečnost, že se jedná o zemi spolupracující s Izraelem, Katarem, Saúdskou Arábií a tudíž s USA, zatímco Arménie se orientuje na Rusko. Izrael prodal Ázerbájdžánu zbraně v hodnotě 1,6 miliardy dolarů včetně desítek izraelských bezpilotních přístrojů a výměna informací na úrovni zvláštních služeb je v podstatě nepřetržitá.

V souvislosti s možným útokem Izraele na íránská jaderná zařízení se spekulovalo i o tom, že židovský stát využije vojenskou základnu v Ázerbájdžánu. Také je to země s velkými zásobami ropy a zemního plynu. Spor o Náhorní Karabach je však velmi citlivá otázka pro Arménii i Ázerbájdžán a není v zájmu nikoho narušovat křehké příměří.

Domnívám se, že v tomto sporu by měla Česká republika zachovat striktní neutralitu a poslanci by bez konzultace s ministerstvem zahraničí neměli svými neodbornými iniciativami poškozovat zájmy ČR na Kavkazu.  

Ondřej Kosina, odborný mluvčí LEV 21 pro oblast zahraniční politiky

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.