Ondřej Krátký: Technická – už delší dobu načase

25.08.2016 19:55

Milí autoři leckdy světoborných úvah o exotických krajích plných dobrodružství a akce.

Ondřej Krátký: Technická – už delší dobu načase
Foto: Archiv TN
Popisek: Obrázky ze Sýrie před 20 lety

Milí autoři leckdy světoborných úvah o exotických krajích plných dobrodružství a akce,

když píšete o končinách, o jejichž populacích si (stejně jako ony populace o nás) můžete myslet cokoli, respektujte, prosím, aspoň základní pravidla přepisu místních názvů do češtiny. Místy vaše ledabylost budí rozpaky, jestli to se seriózností přinášených informací myslíte vážně. Vaše texty sice vytvářejí dojem, že ano, přepisy však vypadají, že píšete o jiné planetě.

Mohu-li namátkou požádat – nepište Jarabulus, ale Džarábulus. Nepište Rakká (který osvícený mozek to, proboha, vymyslel, hlavně ale proč a na základě čeho???), ale Rakka nebo Raqqa. Nepište Dejrizor (prazvláštní novotvar Terezy Spencerové, vzdálený realitě), ale Dajr az-Zawr (spisovná arabština fushá; jde o skutečný název daného města, doslova „klášter navštívení, poutní klášter“) nebo aspoň Dér ez-Zór (syrská hovorová arabština; lokální dialekt, tzv. ámíja). Nepište Kurtulmus, ale Kurtulmuş nebo aspoň Kurtulmuš – asi nikdo v Turecku se nejmenuje Kurtulmus. Nepište Karkamis – je to , maximálně Karkamyš. Nepište nesmysly typu „Um Alí říkal, že ho to bolelo“ (podobné věci umí zejména Britské listy, které z Guardianu nepapouškují jen myšlenky, ale i anglické transkripce v původní podobě, nejsou ale samy); pochopte, prosím, že „umm“ je matka (zde přesně tzv. kunja „matka Alího“) a je to tedy ženský rod.

Vězte, prosím, že arabština, turečtina, ale i perština, kurdština a další blízkovýchodní jazyky jsou co do pravidelnosti skoro matematické, jakož i to, že ani vám by se nelíbilo, kdyby někdo komolil vaše jména. Čeština má přitom pro přesný přepis a dobrou reprodukci původních výslovností příslušných místních názvů či vlastních jmen téměř ideální hláskový fond.

Ledabylost je vždy tak trochu výrazem nezájmu, neúcty či diletantství. Jako taková nejenže diskredituje myšlenky, se kterými přicházíte, ale vrhá i stín pochybností na to, jestli to, co píšete, opravdu myslíte vážně, případně jestli máte k daným teritoriím skutečně takový vztah, jak by se na základě vašich textů mohlo zdát.

Ondřej Krátký

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.