Otázka týdne z VZP

02.11.2015 10:09

Kdo neplatí měsíční zálohy na pojistné?

Otázka týdne z VZP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ústředí VZP v bývalém hotelu Flora

Předpokládáme, že se ptáte na osoby samostatně výdělečně činné, protože zaměstnanci (prostřednictvím svého zaměstnavatele) samozřejmě každý měsíc platí pojistné na zdravotní pojištění vypočtené z jejich příjmů, stejně jako ho platí osoby bez zdanitelných příjmů v zákonem dané výši (v roce 2015 je to 1 242 Kč). Forma měsíčních záloh na pojistné a poté doplatku pojistného po podání ročního přehledu se týká OSVČ.

Měsíční zálohy na pojistné neplatí ty OSVČ, které jsou zároveň zaměstnancem a samostatná výdělečná činnost není hlavním zdrojem jejich příjmů. Takováto osoba zaplatí pojistné do osmi dnů po dni, ve kterém byl (popřípadě měl být) podán přehled o příjmech a výdajích za kalendářní rok, za který se pojistné platí.

Jen v prvním kalendářním roce po zahájení činnosti neplatí měsíční zálohy ta OSVČ, která zároveň patří do některé z kategorií státních pojištěnců (důchodce, student atd.). Pojistné za první kalendářní rok své činnosti zaplatí do osmi dnů po dni, ve kterém byl, popřípadě měl být podán přehled o příjmech a výdajích za daný kalendářní rok. V letech následujících už je tato OSVČ ale povinna zálohy platit, a to ve výši vypočtené v přehledu (díky souběhu se státní kategorií se na ni jen nevztahuje povinnost dodržet minimální vyměřovací základ).

Připomínáme, že jinak je OSVČ, která zahájila výdělečnou činnost v průběhu roku, povinna od začátku platit měsíční zálohy na pojistné vypočtené jako 13,5 % z minimálního vyměřovacího základu. V následujících letech pak platí zálohy vypočtené ze svého dosaženého vyměřovacího základu, nejméně ovšem z minimálního vyměřovacího základu, pokud je povinna ho dodržet.

Třetí případ, kdy se během roku neplatí zálohy, nastává v situaci, že je OSVČ celý kalendářní měsíc uznána práce neschopnou nebo jí byla nařízena karanténa podle zvláštních právních předpisů. Přerušení plateb je ale třeba pojišťovně oznámit a doložit, aby OSVČ měla evidenci svých plateb v pořádku. V řadě případů však takoví podnikatelé nechávají platby záloh probíhat a uplatňují až nárok na snížení minimálního vyměřovacího základu při ročním vyúčtování. Na snížení má ale OSVČ nárok pouze v případech, kdy byla po celý kalendářní měsíc uznána práce neschopnou a měla nárok na nemocenské z nemocenského pojištění osob samostatně výdělečně činných, popřípadě pobírala takové nemocenské.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…