Otázka týdne z VZP

01.02.2016 16:53

Je pravda, že vyšetření cholesterolu se provádí jen jednou za deset let? Kdybych si ho chtěl nechat zjistit častěji, musel bych za to platit?

Otázka týdne z VZP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Vyšetření cholesterolu je součástí laboratorních vyšetření, která se provádějí při preventivních prohlídkách u praktického lékaře. Zjišťuje se koncentrace celkového cholesterolu, HDL- cholesterolu, LDL-cholesterolu a triacylglycerolů. Frekvence tohoto vyšetření cholesterolu a tukových látek v krvi je stanovena ve vyhlášce ministerstva zdravotnictví o preventivních prohlídkách. Provádí se při první všeobecné preventivní prohlídce u praktického lékaře pro dospělé, tj. po ukončení péče u praktického lékaře pro děti a dorost cca v 18 letech, a dále při všeobecné preventivní prohlídce ve 30, 40, 50 a 60 letech.

Pokud byste chtěl vyšetření cholesterolu provést častěji, jen na základě vlastního rozhodnutí, můžete o něj svého lékaře požádat. V tom případě ale pojišťovna vyšetření nehradí a budete muset lékaři uhradit příslušnou smluvní cenu – s její výší musíte být předem seznámen a musíte s ní souhlasit. Možná by však pro váš klid stačilo, kdybyste absolvoval jen orientační měření, která VZP občas nabízí v rámci "dnů zdraví". Sledujte naše webové stránky, pozvánky na tyto akce tam vždy včas zveřejňujeme.

Je ale třeba zdůraznit, že uvedená frekvence zjišťování cholesterolu je stanovena pro preventivní vyšetření, tzn. pro vyšetření pacienta, který nemá žádné zdravotní problémy, jež by nasvědčovaly nějakému onemocnění souvisejícímu s hladinou cholesterolu v krvi. V takovém případě jsou desetileté odstupy postačující. Ve vyšším věku, pokud pacient do té doby problémy neměl, už je zase jen malá pravděpodobnost vzniku chorob souvisejících se zvýšenou hladinou cholesterolu, takže preventivní vyšetření cholesterolu vlastně není třeba provádět. Na preventivní prohlídky jako takové ovšem nezapomeňte chodit, na jejich bezplatné provedení máte nárok každé dva roky.

Jestliže jsou k tomu zdravotní důvody (vysoká hladina cholesterolu a související zdravotní problémy), rozhodne lékař v rámci péče o pacienta a jeho léčby o provedení dalších vyšetření cholesterolu vždy v potřebných intervalech, mimo preventivní prohlídky. Tato lékařem indikovaná vyšetření samozřejmě VZP plně hradí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…