Otázka týdne z VZP XXI.

23.05.2016 15:37

Mám bolesti v důsledku artrózy nosných kloubů a na ortopedii podmiňují operaci – totální endoprotézu tím, že výrazně zhubnu. Ani nárok na lázně prý kvůli obezitě už nemám, takže by bylo zbytečné mi vypisovat návrh. Je to pravda?

Otázka týdne z VZP XXI.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ústředí VZP v bývalém hotelu Flora

Postup vašich lékařů je správný a je v souladu s příslušnými právními předpisy, a to jak v případě lázeňské léčebně rehabilitační léčby, tak operace, tedy implantace totální endoprotézy. Před operací skutečně musí lékař po obézním pacientovi požadovat snížení hmotnosti, jestliže je jeho snahou pomoci mu a zároveň postupovat účelně a efektivně. Nadváha nebo dokonce obezita se totiž významně podílí na samotných důvodech pacientových obtíží a nakonec na stavu, který je indikací operace. Redukce váhy je po obézních pacientech před totální endoprotézou prakticky vždy vyžadována. Obezita je jak rizikem samotného výkonu, tak i příčinou možných pooperačních potíží a také komplikací následné potřebné intenzívní rehabilitace. Efekt operace je u obézních významně snížen.

Redukce hmotnosti může být i podmínkou pro navržení a následné schválení lázeňského pobytu. Vyhláška ministerstva zdravotnictví, která stanoví odborná kritéria a další náležitosti pro poskytování lázeňské léčebně rehabilitační péče, skutečně v některých případech vyžaduje, aby pacient zhubnul. Konkrétně v indikační skupině VII/7 – koxartróza a gonartróza vyhláška podmiňuje návrh a úhradu při opakovaném pobytu v lázních doložením skutečnosti, že pacient sBMI vyšším než 30 zhubnul od posledního pobytu o 5 %. To ale není nesplnitelné, např. při váze 85 kilo a výšce 165 cm (BMI 31) je to cca 4,5 kila dolů. U obezity při BMI vyšším než 35 je nutné snížení hmotnosti o 10 % od posledního léčebného pobytu. Totéž platí pro pacienty s problémy pohybového ústrojí (indikační skupina VII/9 – chronický vertebrogenní algický syndrom funkčního původu v soustavné ambulantní rehabilitační péči) nebo např. pro lázeňskou léčbu hypertenze nebo diabetu, kde spolu obezita a zhoršování zdravotního stavu úzce souvisí.

Je jasné, že redukce hmotnosti u pacienta s těžkou artrózou, která znamená významné omezení jeho celkové hybnosti, bude obtížná. První kroky je proto vhodné dělat pod dohledem odborníků; od VZP můžete získat příspěvek na sestavení jídelníčku od praktického lékaře, obezitologa nebo diabetologa pro snížení nadváhy a obezity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…