Otevřený dopis pro pana Marshalla a paní Mruškovičovou

19.08.2017 16:36

Vážení spoluobčané, přátele a kamarádi, leží vám na srdci osud našeho rožmitálského zámku? Tak podepište tento otevřený dopis.

Otevřený dopis pro pana Marshalla a paní Mruškovičovou
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Vážený pane Marshalle, Vážená paní Mruškovičová, 

obracíme se na Vás jako na vlastníky rožmitálského zámku. 

Před sedmnácti lety jste se stali majiteli jedinečné památky, která je bytostně spjatá s nejstarší českou historií a má tak mimořádný význam pro tisíce a tisíce Čechů. 

My, obyvatelé Rožmitálu pod Třemšínem, jsme obzvláště hrdí na to, že z našeho města pochází rod Lvů a že se zde narodila česká královna Johanka, manželka Jiřího z Poděbrad. Jeden každý z nás se vždy při návratu domů těší z pohledu na krásnou renesanční věž zámku, která je dominantou celého kraje. Zámek byl po staletí srdcem města, které v dávné historii vzniklo jako jeho podhradí. 

Také dnes bohužel zůstává centrem města – ale jako rozpadající se a zanedbaná ruina, jejíž střecha ohrožuje kolemjdoucí a budovy zarůstají plevelem. Zatímco se léta snažíme, aby naše město vypadalo a fungovalo co nejlépe, jeho srdce umírá, a s ním i celé hlavní náměstí a vnitřní provoz města. 

Se smutkem a trochou závisti vidíme, jak v okolních městech Březnice a Blatná jsou zámky krásně opravené, udržované a přitahují tisíce návštěvníků. U nás si turisté, které nyní láká nově otevřená Chráněná krajinná oblast Brdy, stěžují a jsou udiveni naprostým nezájmem o tuto skvostnou památku. 

V minulosti se Vás snažily oslovit instituce, organizace, média i skupiny občanů, které nejen upozorňovaly na naléhavost situace, ale také nabízely pomoc s jejím řešením. Bohužel však bez jakékoliv skutečné odezvy z Vaší strany. Chtěli bychom Vás nyní vyzvat jmenovitě my všichni, kdo zde žijeme, my všichni, kdo odtud pocházíme, kdo sem rádi jezdíme a vážíme si naší historie: 

Věnujte se opravě této památky, která je nyní už opravdu v kritickém stavu. My Vám v tom úsilí rádi pomůžeme, protože i když vy jste jejími vlastníky, je v širším smyslu kulturním dědictvím nás všech i celého českého národa. 

Občanská iniciativa za záchranu rožmitálského zámku

Petici můžete podepsat ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…