Otto Daněk: Brexit se na českém exportu teprve podepíše

07.07.2016 18:58

Květnová čísla exportu jsou opět v meziročním srovnání rekordní a nadále se na nich podepisuje především vývoz dopravních prostředků. Velký otazník se nicméně vznáší nad dopady Brexitu.

Otto Daněk: Brexit se na českém exportu teprve podepíše
Foto: Asociace exportérů
Popisek: Asociace exportérů, logo

Podle dnes zveřejněných čísel skončila v květnu bilance zahraničního obchodu v národním pojetí v běžných cenách přebytkem 18,2 mld. Kč, který byl meziročně o 7,7 mld. Kč vyšší. Vývoz se meziročně zvýšil o 6,8 % (na 282,9 mld. Kč) a dovoz o 4,1 % (na 264,7 mld. Kč).

Český export tak i v pátém měsíci letošního roku pokračoval na vlně velmi dobrých výsledků, které dosahuje od ledna. Českým vývozcům se především na evropských trzích daří uspokojovat vyšší poptávku spojenou s ekonomickým oživením. Na obzoru se nicméně objevil nový strašák, který může české exportéry ke konci letošního roku přibrzdit.  Tím strašákem je Brexit.

Velká Británie je pro české exportéry dlouhodobě jedním z nejdůležitějších obchodních partnerů. V r. 2015 podíl exportu do Británie na celkovém exportu činil 5,0 % (podle národního pojetí), respektive 5,3 % (přeshraniční pojetí). Za první čtyři měsíce r. 2016 export meziročně vzrostl o 7,7 % (přeshraniční pojetí), respektive o 4,9 % (národní pojetí). Česká republika má s Británií také dlouhodobě výrazně přebytkovou obchodní bilanci. V r. 2015 přebytek obchodní bilance v přeshraničním pojetí činil 133,2 mld. korun (3,0 % na HDP v r. 2015). V národním pojetí přebytek obchodní bilance v r. 2015 činil 98,3 mld. korun (2,2 % na HDP v r. 2015). Na britské ostrovy také čeští exportéři vyvážejí produkty s vyšší přidanou hodnotou, což ukazují kilogramové ceny exportu. V nich se Británie řadí na špičku (160,90 Kč/kg). To je pro představu více než 2x tolik než například do Německa.

Je nyní velmi těžké odhadnout, jak se situace kolem vystoupení Velké Británie bude dál vyvíjet a jaký reálný dopad to bude mít na české vývozce. V současné době lze očekávat tři scénáře:

  • V optimistickém scénáři bude dopad Brexitu na export nulový či jen zcela minimální.

  • V základním scénáři může dojít ke zpomalení tempa vývozu v případě některých důležitých odvětví zpracovatelského průmyslu - výroba motorových vozidel, výroba kancelářských strojů či výroba elektrických zařízení, s negativním dopadem na nižší růst HDP.

  • V pesimistickém scénáři se může Brexit stát spouštěčem pro zpomalení hospodářského růstu v EU s negativním dopadem na zahraniční obchod ČR a dopadem na růst HDP.

Autor je místopředseda Asociace exportérů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…