Otto Daněk: Přes varovné signály, které přicházejí z Německa, vzbuzují zakázky pro české firmy naději na expanzi

04.03.2016 15:48

Podle aktuálně zveřejněných čísel skončila v prosinci loňského roku bilance zahraničního obchodu v národním pojetí v běžných cenách přebytkem 0,5 mld. Kč, který byl meziročně o 6,2 mld. Kč vyšší. Vývoz se meziročně zvýšil o 5,2 % (na 249,3 mld. Kč) a dovoz o 2,6 % (na 248,8 mld. Kč). Za posledních 10 let je to tak poprvé, kdy se podařilo i v prosinci udržet kladnou obchodní bilanci, byť pouze s malým přebytkem.

Otto Daněk: Přes varovné signály, které přicházejí z Německa, vzbuzují zakázky pro české firmy naději na expanzi
Foto: Asociace exportérů
Popisek: Asociace exportérů, logo

I přes turbulence na světových finančních trzích Index Exportu indikuje mírné zrychlování tempa růstu vývozu z ČR v první polovině letošního roku. Meziroční tempa růstu vývozu by měla zůstat jednociferná. Podle Indexu Exportu nižší aktivita vývozcůna závěr loňského roku s příchodem jara opět ožije. Květnová hodnota Indexu exportu se společně s dubnovou drží na několikaměsíčních maximech, ale zdaleka nedosahuje hodnot z období z konce roku 2010 a pololetí 2014. Přestože předstihové indikátory ze zemí eurozóny na počátku roku klesají, indikují i nadále meziroční růst produkce, ne její pokles. Také průmyslové zakázky v ČR rostou. Na český export pozitivně působí i uměle udržované oslabení české koruny a nízké ceny dovážených surovin.

Přes varovné signály přicházející z německé ekonomiky, našeho největšího obchodního partnera, zakázky českým firmám přibývají a vzbuzují naději, že český vývoz bude i letos expandovat. Pokud se mu podaří dobýt nové exportní trhy, bude i letos slavit další rekordní přebytek v zahraničním obchodě,“ říká hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská, místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk k tomu ale dodává, pouze za předpokladu, že se podaří zajistit dostatek pracovníků, kteří budou mít zájem pracovat. T.č. na trhu práce odhadem chybí 50 000 zaměstnanců!

Zdroj:Výpočet Raiffeisenbank a.s. ve spolupráci s Asociací Exportérů, únor 2016.

O Indexu Exportu

Index Exportu je unikátní nástroj umožňující predikci vývoje výkonnosti českého exportu v několikaměsíčním předstihu na základě řady statistických dat a vybraných předstihových indikátorů. Jeho nová podoba vznikla jako výsledek prohloubení spolupráce mezi Raiffeisenbank a Asociací exportérů. Do indexu jsou zahrnuty následující parametry: index nákupních manažerů Eurozóny PMI, reálný efektivní kurs koruny vůči euru očištěný o inflaci v průmyslu, německé průmyslové zakázky a české zakázky ze zahraničí. V rámci sestavování Indexu jsou rovněž jednou za čtvrtletí dotazováni čeští exportéři na jejich očekávání ohledně budoucího vývoje exportu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…