P. C. Roberts: Putin zaváhal – a Sýrie ztratila provincii Idlib

22.09.2018 16:10

Provokace, které Putin přehlíží, v těchto dnech eskalují. Peter Ford, někdejší britský velvyslanec v Sýrii napsal, že Washington využil okamžik Putinova váhání jak dál v Sýrii k tomu, aby vyeskaloval svou záminku k útoku na syrskou armádu. Původní záminkou měl být totiž „chemický útok“, který samozřejmě provedou washingtonští teroristé, ale bude z něj obviněna Sýrie, ale tenhle vousatý úskok byl zatím odložen k ledu a nahrazen čímsi modernějším.

P. C. Roberts: Putin zaváhal – a Sýrie ztratila provincii Idlib
Foto: Oficiální twitterový účet Vladimira Putina
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Teď Washington vyhlašuje, že jakýkoli pokus osvobodit syrskou provincii Idlib z rukou teroristických spojenců bude mít za následek americký vojenský útok na Sýrii, a za záminku tohoto postoje vyhlašuje jak obvykle „humanitární problém“. Konkrétně proud uprchlíků, kteří Idlib opouštějí. Že by ovšem žádní uprchlíci ze syrského Idlibu nebyli, kdyby si si z něj washingtonští žoldáci neudělali svoje rejdiště, se už Washington nezmiňuje. Nejnověji americkou výhrůžku na adresu Sýrie a Ruska vyslovil zvláštní Trumpův vyslanec pro Sýrii James Jeffrey slovy, že Spojené státy útok na Idlib nestrpí (více ZDE).

Takže: Syrsko-ruské osvobození Idlibu z rukou washingtonských teroristů se nebude konat, pokud Putin nevysloví svůj souhlas s vytvořením takové ruské letecké převahy nad územím Sýrie, která by Američanům jejich plánovaný útok na Sýrii znemožnila. V tomto případě by Putin musel přijat riziko zničení amerických útočných sil (které ovšem svým postojem Putina do takovéhoto rizika doslova tlačí), a tím i riziko války Rusko-USA.

Další hádankou pro svět je Putinovo rozhodnutí cílené k uspokojení tureckého prezidenta Erdogana, aby se namísto jejího osvobození zřídila v Idlibu pouze demilitarizovaná zóna. Jak ovšem mohli tito dva politici dospět k fantastickému názoru, že USA a jejich terorističtí spojenci v Idlibu budou nějaké demilitarizované pásmo respektovat, je záhadou. To už ruská zahraniční politika zahrnula do svých prostředků i iluze?

Co může Putin nyní učinit? Jestliže znovu ustoupí, může čekat jen provokace další a nebezpečnější . Až mu nakonec nezbude jiná volba než jen buď zvednout ruce nad hlavu nebo nukleární válka.

Washingtonské provokace by se nevyšplhaly do dnešních výšek, kdyby Putin zaujal méně smířlivý postoj k USA už v minulosti. A kdyby též nebylo tolik opakovaných ruských váhání i předčasného stažení ruských sil ze Sýrie.

Cožpak ruská vláda nechápe, že Washington vede válku proti Rusku – a ne proti teroristům?

(přeložil Lubomír Man)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…