P. C. Roberts: Syrský chemický útok je americký výmysl, říká profesor Postol z MTI

14.04.2017 16:00

Jak na svém webu uvádí P.C.Roberts, vyslovil se proti washingtonskému ovinění Asada ze spáchání plynového útoku v Sýrii i profesor Massachusettského technologického institutu Theodore Postol, čili autorita odborně nejvyšší. Problematiku celého případu důkladně prověřil a prověřené vložil do 14 stránkové studie, kterou ve středu minulého týdne předal veřejnosti.

P. C. Roberts: Syrský chemický útok je americký výmysl, říká profesor Postol z MTI
Foto: archív autora
Popisek: US letecký útok Sýrie

Uvádí se v ní:

V úterý 11. dubna vydal Bílý dům stručnou, neklasifikovanou zpravodajskou zprávu, obviňující prezidenta Asada z toho, že nařídil a zorganizoval útok, při němž syrská letadla svrhla údajně chemickou zbraň na civilisty v městě, drženém rebely. Tato zpráva ovšem „neobsahuje žádné důkazy o tom, že tento útok skutečně způsobila třaskavina, svržená z letadel, „píše profesor Postol. „Věřím tomu, a dá se to i dokázat, že zpráva Bílého domu neposkytuje ani žádný důkaz, že americká vláda má konkrétní povědomost o tom, že vláda v Sýrii je za útok v Khan Shaykhunu zodpovědná."

K chemickému útoku s nervovým činitelem skutečně došlo, ale dostupná svědectví závěry americké vlády nepodporují.

„ Měl jsem na prostudování zprávy americké vlády jen pár hodin, ale i ty mi stačily k tomu, abych mohl zcela zodpovědně prohlásit, že nemůže být pravdivá".
Je „naprosto jasné, kdo za tímto útokem stojí, kdo jej nařídil a kdo jej provedl", řekl ministr obrany Mattis novinářům v úterý 11. dubna. A ve stejný den řekl mluvčí Bílého domu Sean Spicer, že pochybovat o této zprávě by bylo „znevěrohodněním celého mezinárodního týmu, který ji zdokumentoval".

Avšak zpráva Bílým domem vydaná cituje „široký okruh informací z otevřených zdrojů" i „ ze závěrů médií" z oblastí, ovládaných rebely – a to včetně informací, které Bílému domu poskytly Bílé helmy, jež mají dobré vztahy jak s džihádisty, Tak se Západem i se Západem spřátelenými arabskými zeměmi z oblasti Perského zálivu.

Kterýkoli skutečně kompetentní analytik by si položil otázku, zda suť v kráteru studovaná byla původní, či šlo o suť dodatečně tam přivezenou. A žádný kompetentní analytik by nepřehlédl fakt, že domnělý kanystr se sarinem, v místě nalezený, byl spíš rozdrcen shora vedenými údery, než že by explodoval municí, která v něm měla být údajně uložena.

„Znovu zde tedy máme situaci, kdy Bílý dům zveřejnil zřejmě falešnou a zavádějící zprávu," uzavřel profesor Postol svou 14 stránkovou úvahu, a připomněl i situaci z roku 2013, kdy Obamova vláda vydala stejně falešnou zprávu o údajném užití chemické zbraně Asadem proti rebelům v Ghouta poblíž Damašku. „To, co se dnes lidem v naší zemi říká, nemůže být pravda", napsal profesor Postol. „A fakt, že tuto informaci vydal Bílý dům v tomto formátu, vzbuzuje ty nejznepokojivější otázky o tom, jak je dnes s naší bezpečností nakládáno".

Překlad: Lubomír Man

Vyšlo na Literarky.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…