Památník Karla Čapka ve Staré Huti: Peroutkův článek neexistuje

02.02.2015 15:22

Památník Karla Čapka ve Staré Huti: Peroutkův článek neexistuje
Foto: Michal Kamaryt, ČTK
Popisek: Miloš Zeman na pražské konferenci k výročí konce holocaustu

Vážený pane prezidente,

dovolte mi reagovat na část Vašeho projevu k 70. výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim, kde jste řekl v souvislosti se selháním intelektuálů v krizové situaci: „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem "Hitler je gentleman".

Bohužel, neznám Peroutkův článek „Hitler je gentleman“ a nenašli jsme ho ani v časopisech Přítomnost, které máme v muzejním archivu. Domnívám se proto, že takový Peroutkův článek neexistuje. Proto bych byla ráda, kdybyste nám oznámil zdroj, z něhož jste výše uvedenou informaci, která velmi poškozuje dobré jméno spisovatele a novináře Ferdinanda Peroutky, čerpal.

Pane presidente, ve své dlouholeté činnosti jsem poznala řadu poctivých lidí – odborníků na literární historii, badatelů, novinářů, osvětářů, kteří se zabývají výjimečnými osobnostmi naší historie a snaží se je prezentovat veřejnosti objektivně - se silnými i slabšími stránkami, se statečnými postoji i osobními selháními. Není jejich záměrem zkreslovat, zakrývat nebo měnit historickou skutečnost. Myslím, že Vaše efektní, leč nepravdivé tvrzení ignoruje i jejich úsilí.

Tímto dopisem se připojuji k iniciativě Sdružení Ferdinanda Peroutky - Otevřenému dopisu prezidentu ČR Miloši Zemanovi ze dne 1. února 2015.

Závěrem – pro další inspiraci – Vám nabízím ověřitelný citát Ferdinanda Peroutky, dostupný v archivu našeho muzea:

„Vedle dobrých věcí vniká do Evropy z bolševického Ruska také špinavá vlna surovosti a vlčích zvyků. Klidné, mlaskavé Hitlerovo a Goeringovo vraždění nebylo by možné bez ruského příkladu a bez bolševických polemik proti humanitě.“

Třísky a piliny, 16. ledna 1935, Přítomnost č.2

Kristina Váňová, ředitelka

Památník Karla Čapka ve Staré Huti

Ve Staré Huti dne 2.2. 2015

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…