Paroubek: Další kauza ČSSD rozvíjená v Babišonovinách

24.10.2015 10:59

V poslední době nemine týden, abychom nebyli prostřednictvím Babišova investigativního tisku zásobováni informacemi o kauzách a pseudokauzách čelných sociálně demokratických politiků. Je sice dlouho do krajských voleb a ještě déle do řádného termínu sněmovních voleb, ale Babišův tisk nenechává nic náhodě.

Paroubek: Další kauza ČSSD rozvíjená v Babišonovinách
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Tady každý soudný člověk vidí v praxi, co je střet zájmů v případě A. Babiše, který je předsedou politického hnutí, jež s ním stojí a padá, a z titulu této pozice je místopředsedou vlády a ministrem financí, a současně je jako druhý nejbohatší člověk v zemi také majitelem největšího mediálního impéria v zemi.

Podstatné je, že prostřednictvím svých médií udává tón veřejné diskusi, nastoluje témata a udržuje trvalou strategickou iniciativu, respektive své hlavní soupeře (a koaliční partnery ve vládě) ze sociální demokracie trvale udržuje v šachu.

V minulém týdnu to byla aféra vytvářená kolem olomouckého hejtmana Rozbořila, která nadlouho, minimálně na pár týdnů, rozjitří život v sociální demokracii a samozřejmě bude negativizovat vztah voličů k této straně, a to nejen na Moravě a v Olomouckém kraji, kde vznikla. A o to také zejména šlo.

Před tím to byla aféra kolem předsedy vlády B. Sobotky v souvislosti s uzavřením málo výhodné prodejní smlouvy ze strany ministerstva financí za jeho působení v čele tohoto ministerstva. Šlo o prodej minoritního podílu státu v OKD firmě Karbon Invest, jejímž majitelem se po krátkém čase stal multimiliardář Z. Bakala. Jednalo se dále o kauzu nejbližšího spolupracovníka premiéra Sobotky, R. Pokorného…

Před pár týdny to zase byla kauza kolem České pošty, se snahou namočit do údajně korupční kauzy kromě jednoho sociálního demokrata ze Středočeského kraje také ministra Chovance.

Mezi tím byl v Babišově tisku představen jako beznadějný korupčník bývalý hejtman Moravskoslezského kraje za ČSSD Palas. Podobný nádech je v Babišonovinách dáván textům o současném hejtmanu Novákovi (ČSSD) v souvislosti s jeho spoluprací s jeho souzeným přítelem Dědicem a tak dále a tak dále…

Prostě, zejména MfD chce zakotvit v myslích svých čtenářů, mezi nimiž je tradičně nemálo voličů ČSSD, nepříznivý dojem o této straně, jako o politickém subjektu, který je zkorumpovaný a zapletený do klientelistických sítí.

I schopnější vedení ČSSD by mělo problémy se z této složité situace, kdy jeho hlavní politický soupeř ovládá klíčová česká média anebo je má nakloněna v pozitivní neutralitě, dostat. Sobotkovo vedení však propadlo pasivitě, akční i programové, a spokojuje se s fatalistickým konstatováním, že vláda plní sociálně demokratický program… To je sice možná pravda, ale obávám se, že toto voliči prostě neocení, to berou jako samozřejmost.

A marketingová strategie A. Babiše je natolik pružná, že si Babiš úspěchy vlády dokáže přivlastňovat. A naopak se odtahovat od věcí, které tak úspěšné nejsou, případně alespoň mlčet…

Myslím, že v případě kybernože v ostravské nemocnici nemá smysl příliš se zabývat meritem věci. Vždyť každé zdravotnické zařízení lze jen těžko srovnávat se stejným typem zdravotnického zařízení, které plní podobnou funkci, ale jemuž chybí některé technické parametry, jež to druhé zařízení naopak má, a s tím se dá hrát donekonečna. Srovnávat dvě zdravotnická zařízení či dva přístroje, které plní zhruba stejní funkce, pokud mají funkce rozdílně nastavené, je vlastně nemožné. A od toho se může odvíjet rozdílná cena přístrojů. To jistě ví i A. Babiš, který však ví i to, že se toto téma dá hrát donekonečna. A tak to také dělá… Pravda, on ne, ale jeho experti na marketing.

Myslím, že by někdo z předáků ČSSD měl předsedovi ANO A. Babišovi jasně říct, že to, co dělá ve vztahu ke svému velmi loajálnímu koaličnímu partnerovi, se prostě ve slušné společnosti – a tou by každá vláda měla být – prostě nedělá. Chápu, že si A. Babiš na gentlemana se svými penězi hrát nepotřebuje, ale takto se dlouhodobě vládnout nedá. Pokud koaliční partneři spolupracují ve vládě a při této společné cestě s hnutím ANO si připadají jako na výletu po nočním Bronxu, je to špatné. A špatné je to i pro české občany, protože vláda anebo její část ztratí spoustu cenné energie, kterou mohla vynaložit na práci pro občany, na ochranu svých mocenských pozic...Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …