Paroubek: Špatné zprávy pro Labour Party

05.01.2017 19:15

Podle nejstaršího britského socialistického think-tanku, Fabiánské společnosti, v průzkumu, který tato organizace provedla, by Labouristická strana (LP), pokud by byly nyní parlamentní volby, získala méně než 200 poslaneckých křesel z 650, které v Dolní sněmovně britského parlamentu jsou.

Paroubek: Špatné zprávy pro Labour Party
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Fabiánská společnost ve své zprávě popisuje volební šance LP na zformování většinové vlády po volbách v roce 2020 jako „nemyslitelné“. To je poprvé od roku 1935, kdy by takovýto debakl Labouristické strany nastal.

Pod vedením J. Corbyna hlavní opoziční strana zaostává za toryi o 28 % bodů a podporuje ji méně než polovina lidí, kteří ji podporovali ve všeobecných volbách v roce 2015. Podle A. Harropa, generálního sekretáře Fabiánské společnosti, že by to mohlo znamenat další snížení počtu poslanců, a to ze současných 231 mandátů na méně než 200. A. Harrop k tomu uvedl: „Labouristická strana je příliš slabá, aby vyhrála, a příliš silná, aby zemřela.“

Podle katastrofického scénáře by Labouristická strana mohla, pokud bude v současné politice a trendu pokračovat, spadnout ve volbách na méně než 150 poslanců. Podle zmíněného průzkumu od Labour Party protievropsky orientovaní voliči odcházejí ke konzervativcům či UK Independent Party, a proevropsky orientovaní k liberálním demokratům.

Podle průzkumu by pouze 56 % lidí, kteří labouristy volili v květnu 2015, podpořili tuto stranu, pokud by volby proběhly nyní. Pro srovnání, toryům zůstaly tři čtvrtiny jejich podporovatelů z roku 2015.

Fabiánská společnost je velmi úzce spjatá s Labouristickou stranou. Je vlastně jedním z jejích původních zakladatelů a také je jejím kolektivním členem, deklarovaným jako socialistická společnost.

Tato zpráva pochází od Len McCluskeyho, který patří ke Corbynovým největším spojencům v rámci Labouristické strany. Pokud bude tento trend stranické podpory pod vedením Corbyna dále pokračovat, naznačuje se ve zprávě, bude muset labouristický lídr opustit vedoucí pozici ve straně ještě před volbami v roce 2020, pokud chce mít strana alespoň nějakou šanci na volební úspěch.

Zpráva Fabiánské společnosti přichází po měsících vnitřních hádek a pnutí v rámci Labouristické strany, které vycházely především od většiny poslaneckého klubu Labour Party, který zpochybňoval pozici a schopnosti J. Corbyna po loňském červnovém referendu, kterým se otevřely dveře k vystoupení Velké Británie z EU.

Labour party tedy čeká buď změna politiky, změna politických postupů, anebo pokud toho J. Corbyn nebude schopen, změna lídra a poté změna politiky.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…