Patra Sedláčková: Prezidenta hodnotí lidé trojkou

27.10.2016 18:01

Agentura Median se ve svém nejnovějším průzkumu veřejného mínění zaměřila na to, jak lidé hodnotí M. Zemana.

Patra Sedláčková: Prezidenta hodnotí lidé trojkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Lidé prezidenta známkovali za to, jak využívá své prezidentské pravomoci, jak se zajímá o problémy občanů, jak reprezentuje a obhajuje české zájmy v zahraničí, jeho působení na vnitropolitické scéně, jeho nadstranické vystupování, jeho porozumění různým částem společnosti, jak republiku reprezentuje na veřejnosti a konečně také výběr jeho spolupracovníků.

Nejvíce jedniček získal prezident Zeman za zájem, který projevuje o problémy občanů. Tady mu jedničku dalo 21 % dotázaných. Od 18 % dostal dvojku. Pětku mu za využívání svých pravomocí dalo pouze 8 % dotázaných.  Nejhůře si naopak v očích občanů M. Zeman vede ve výběru svých spolupracovníků. S tím jsou na jedničku spokojena pouze 4 % dotázaných. Pětku si za např. V. Mynáře, M. Nejedlého či J. Ovčáčka prezident vysloužil od téměř čtvrtiny dotázaných.  Celkově lidé prezidenta ohodnotili na trojku.

45 % všech dotázaných je přesvědčeno, že M. Zeman plní své předvolební sliby. Opačný názor má 40 % dotázaných. Voliči M. Zemana jsou o tom, že prezident plní své předvolební sliby, přesvědčeni ze 77 %, naopak pouze 20 % z těch, kteří volili K. Schwarzenberga, se domnívá, že M. Zeman plní své předvolební sliby. Mezi těmi, kdo se druhého kola prezidentské volby nezúčastnili, najdeme podle Medianu 38 % těch, kteří jsou toho názoru, že M. Zeman plní své předvolební sliby, a naopak 44 % těch, kteří mají opačný názor.

Průzkum také ukázal, že M. Zeman by byl, pokud by kandidovali ti, o kterých se zatím hovoří, favoritem prvního kola prezidentských voleb. Ve druhém kole prezidentské volby by však Zeman tak neotřesitelnou pozici neměl a podle Medianu by ho mohl porazit například Jan Švejnar či Michal Horáček.

Výzkum sledoval také to, do jaké míry odlišně hodnotí M. Zemana jeho příznivci a jeho odpůrci, tedy ti, kteří by v prezidentských volbách vážně zvažovali prezidentovu kandidaturu a ti, pro které je M. Zeman nepřijatelným kandidátem. Jejich hodnocení se téměř ve všech oblastech liší zhruba o dva stupně. Tedy tam, kde odpůrci dávají čtyřku, dávají příznivci dvojku. Nicméně pokud se podíváme také voliče, pro které prezident Zeman není horkým želízkem v ohni, ale ani nepřijatelným kandidátem, jejich hodnocení prezidenta se od těch, kteří by jeho volbu vážně zvažovali, liší pouze zhruba  půl stupně.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…