Patricie Polanská: Služební zákon začal platit. Zatím je ale v pozici kulhavé herky

13.01.2015 20:01

Odhlasovali ho poslanci i senátoři, přežil i veto prezidenta republiky – a přesto stále těžko říct, jestli jde o kvalitní zákon. Řeč je o zákonu služebním, který má podle vlády odpolitizovat a zprofesionalizovat státní správu.

Patricie Polanská: Služební zákon začal platit. Zatím je ale v pozici kulhavé herky
Foto: red
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Zatím je ale norma spíš v pozici kulhavé herky, před kterou se tyčí ne jeden, ale hned několik Taxisových příkopů.

Tak třeba ve středu. Náměstka pro státní službu, takzvaného „superúředníka“, budou ministři vybírat ze tří kandidátů doporučených výběrovou komisí. Pozornost si tahle událost vysloužila především krachem prvního tendru, do kterého se přihlásili jen tři zájemci.

Repete už bylo úspěšnější: 21 zájemců, 11 z nich kvůli nesplněným požadavkům vypadlo.

Další blamáž si pravděpodobně koalice bude chtít odpustit, takže se dá očekávat, že náměstka pro státní službu mít budeme.

Jenže tím věc zdaleka nekončí. Vlastně spíš naopak. Vždyť jen ta základní otázka – kolik bude nový systém státní správy stát – není zodpovězena.

Jak v České televizi o víkendu konstatoval ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD: „Může to být šest miliard korun, ale i nula.“ Moudřejší bychom měli prý být do 14 dnů.

Vytvořit systém odměňování úředníků bude patřit k jedné z prvních povinností nového „superúředníka“: A protože o peníze jde vždy až v první řadě, tohle je další Taxis služebního zákona.

Tady jen připomeňme ono všeobecné překvapení, když se zjistilo, že z nového zákona vypadla možnost smluvních platů, takže mzdy špičkových odborníků taky mohou napříště záviset na nenárokových složkách mzdy, jako jsou odměny. To je opravdu lákadlo jak hrom!

Dalším Taxisem jsou úřednické zkoušky, výběrová řízení na volná místa ve státní správě a vůbec systemizace úřednických míst.

K posledně jmenovanému například podle Hospodářských novin stále chybí údaje – ministerstvo vnitra si stěžuje na chybějící podklady od jednotlivých resortů, a ty na oplátku tvrdí, že vlastně nevědí, co po nich ministerstvo chce.

Podoba úřednických zkoušek stejně jako systém odměňování pak určí přitažlivost státní správy pro skutečně kvalitní lidi.

Jenže o ničem z toho zatím nemáme žádné nebo jen minimální informace, takže floskule o profesionální státní správě zůstávají právě jen floskulemi.

Služební zákon také, jak je všeobecně známo, čeká u Ústavního soudu na projednání stížnosti prezidenta republiky Miloše Zemana. Řeší se také výhrady Evropské komise, které ale mohou mít – na rozdíl od českých politických verbálních přestřelek – velmi konkrétní finanční dopady při čerpání evropských dotací.

A konečně, i ve vládní koalici se objevují názory, že zákon bude možná v dohledné době potřebovat nějakou tu novelizaci. To úplně nevyloučil o víkendu ani ministr vnitra Chovanec, který má celou agendu služebního zákona v gesci.

Novelizace sotva přijatých zákonů přitom patří k dlouhodobým nešvarům české legislativy obecně, a jestli doufáme něco změnit na chování politiků, pak je to právě tohle uvažování: Přijmeme zákon a pak uvidíme.

Debaty o statusu politických náměstků jsou v souvislosti se všemi problémy, které má služební zákon před sebou, možná tím nejmenším problémem.

Protože jestli bude jeho výsledkem skutečně kvalitní a profesionální státní správa, tak na to si můžeme dnes vsadit s hodně nejasným kurzem.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla