Pavel Bártl: Zachraňme hradecké kino Centrál. Politici ho chtějí zničit

01.04.2012 15:20

Jednání zastupitelstva Hradce Králové skončilo fraškou.

Pavel Bártl: Zachraňme hradecké kino Centrál. Politici ho chtějí zničit
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Kino Centrál je už jen krok od svého zániku a to především díky aroganci některých politiků města Hradce Králové. Celý proces odstartoval Martin Soukup z ODS před více jak půl rokem poté, co se na něj snesla kritika od tehdejšího náměstka primátora Leoše Kučery. Kučera musel brzy nato odstoupit, což ovšem Soukupovi ani dalším politikům nestačilo a nyní chtějí zničit i kino Cetrál, které se podařilo obnovit především díky Kučerovi a jeho sdružení Pro-Centrál. Pod jeho vedením si získalo tak velkou oblibu nejen hradeckých občanů, že získalo v roce 2008 Evropskou cenu za nejlepší projekce pro mladé.

Některé politiky ale názor občanů absolutně nezajímá a je jim jedno, že v loňském roce toto kino navštívilo více jak 60 000 lidí. Důležitější jsou pro ně politické hrátky a ačkoliv všichni politici na veřejnosti tvrdí, že chtějí kino zachránit, tak ho zastupitelé Hradce Králové na svém jednání 27.3. 2012 pravděpodobně definitivně odsoudili k zániku a to i přesto, že jim Leoš Kučera nabídnul vše, co chtěli tzn. odchod sdružení Pro-Centrál včele s ním.

Celé jednání se proměnilo ve frašku. Přestože se koaliční kluby na podpoře biografu dohodly, na zasedání zastupitelstva celou dohodu potopily. Podle náměstka primátora Josefa Krofty (VPM) ale většině zastupitelů o kino vůbec nejde „Při tom zamítnutí nebylo pro některé zastupitele vůbec důležité kino, ale politické hrátky, vyřizování účtů, no jedním slovem hanba,“ řekl. Primátor Zdeněk Fink k tomu otevřeně na tiskové konferenci řekl: " Například na koaličních jednáních s TOP 09 jasně vyplynulo, že jim je úplně jedno, zda tu kino bude nebo nebude. Jejich zástupce tvrdil, že TOP 09 tady kino nezajímá." K tomu pan primátor poznamenal, že takto se TOP 09 chová přesto, že je to jejich koaliční partner. Jediný, kdo se na tiskové konferenci usmíval a mnul si ruce, byl náměstek primátora Martin Soukup (ODS).

Podívejte se na video ZDE

A tak přestože je kino Centrál jedno z nejnavštěvovanějších kin v republice a jedná se o klenot Hradce Králové, tak politiky názor hradeckých občanů nezajímá. Pojďme jim ukázat, že jsme si je nezvolili proto, aby si na radnici dělali, co se jim zamane. Podpořme artkino Centrál například prostřednictvím petice. Pokud tak neučiníme, kino během pár týdnů pravděpodobně definitivně zanikne. Více informací na stránkách kina Centrál.

Pavel Bártl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Hýsek - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…