Pavel Foltán: RRTV bdící, varující?

16.03.2021 10:47

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV – coby státní orgán, ústřední správní úřad) na svých stránkách www.rrtv.cz zveřejnila dopis ze dne 5. března 2021, který prý dala provozovatelům převzatého TV vysílání – čili (přeloženo do lidštiny) hlavně těm, co šíří TV programy prostřednictvím sítí elektronických komunikací včetně např. i satelitního vysílání.

Pavel Foltán: RRTV bdící, varující?
Foto: Foto Jarka Foltánová
Popisek: JUDr. Pavel Foltán, člen Rady ČTK

A tento dopis RRTV je hlavně o tom, že: "V únoru 2021 odňal britský regulátor Ofcom licenci pro vysílání čínské televize CGTN (China Global Television Network), která byla jedinou licencí pro šíření tohoto vysílání na evropském území. Šíření vysílání televizních programů ze třetích států se řídí Evropskou úmluvou Rady Evropy o přeshraniční televizi. Skončením britské licence skončila také legální možnost vysílat tento program na území ostatních členských států …" Tolik z dotčené citace. Aneb členské státy, operátoři a provozovatelé, bděle!

Anketa

Odpustili jste Německu okupaci Československa a Protektorát Čechy a Morava?

4%
96%
hlasovalo: 23919 lidí

RRTV už velmi dlouhou dobu ví o potenciálních problémech např. i s tím, že některé vysílání z těch „výkonnějších“ satelitů nezřídka „pokryje“ i více světadílů, než jen onu část Evropy, která je v působnosti regulátorů evropských států členů i nečlenů EPRA, atd. Přičemž provozovatel takového vysílání může mít (a zpravidla i mívá) oprávnění k vysílání z jiného státu na jiném kontinentu, apod. Takže ani RRTV, ani Ofcom, ani Brusel, ale ani kdokoli jiný z EU struktur s tím nic nenadělá, protože v případech toho typu se na ty „nekontinentální“ provozovatele nevztahuje ani Evropská úmluva RE o příhraniční televizi, ani působnost regulátorů EU, a tak dále. O tomhle problému se ví už hodně dlouho. Je to problém technický, a při daném stavu pravděpodobně zatím právně skoro neřešitelný. Tak trochu podobně, jako vysílání po internetu (tedy zatím), ačkoli ten internet lze (technicky i jinak) cenzurovat, zatímco v případě toho satelitu je to už o dost složitější.

Provozování převzatého vysílání na základě registrace dle § 26 zákona č. 231/2001 Sb., (tzv. „zákon o vysílání“) je z hlediska získání oprávnění o dost jednodušší, nežli to „klasické“ vysílání na základě licence podle toho zákona, přičemž nota bene právě to převzaté vysílání podle toho § 26 je prakticky „nárokové“ (při splnění standardních podmínek, daných zákonem, což pro většinu provozovatelů obvykle není problém). A kdo ví, možná i v tom by mohl být jeden z motivů toho „preventivního“ dopisu RRTV – třeba by si pak někdo tady mohl požádat podle § 26 o registraci, na což RRTV musí promptně v zákonných lhůtách adekvátně reagovat, a své rozhodnutí zdůvodnit, atd.

Kdo ví, možná by se třeba někomu někde mohlo zdát, že by kdosi kdesi asi mohl mít dojem, že by třeba tento dopis RRTV z nějakého úhlu pohledu mohl vypadat i jakoby eventuální vzkaz nějakému operátorovi v tuzemsku. Kdo ví? Možná se prý i ledacos povídá o nějakých případných pohybech na pozadí. A možná snad i o tom, že za pár měsíců skoro polovině členů RRTV skončí jejich funkční období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…