Pavel Herman: Potenciály podporující hospodářské spolupráce mezi Vietnamem a Českem

12.04.2019 21:42

Vietnam a Česká republika společně sdílejí tradiční přátelské vtahy. Obě země mají obrovský potenciál ve vzájemné podpoře a spolupráci v nadcházejícím období, a to zejména v oblastech hospodářské, obchodní a investiční spolupráce.

Pavel Herman: Potenciály podporující hospodářské spolupráce mezi Vietnamem a Českem
Foto: Facebook
Popisek: Pavel Herman

V posledních letech se spolupráce mezi Vietnamem a Českou republikou stále více posiluje. V minulosti například návštěvou České republiky paní Nguyen Thi Kim Ngan, předsedkyně Národního shromáždění Vietnamu (v dubnu 2017) a návštěvou pana prezidenta Miloše Zemana ve Vietnamu (v červnu 2017). Dobré politické vztahy mezi oběma zeměmi vytvořily hybnou sílu k rozvoji bilaterální spolupráce, včetně hospodářské a obchodní oblasti.

Česká republika považuje Vietnam za potenciálního a tradičního obchodního partnera, který představuje jako spojovací most pro export českých výrobků na trh země ASEANu. Je pozoruhodné, že Česká republika oznámila svoji národní exportní strategii pro období od roku 2012 až 2020, v níž uvedla Vietnam do seznamu 12 prioritních trhů (jako jediná země z ASEANu).

Mezivládní výbory pro hospodářskou spolupráci obou zemí se pravidelně setkaly a naposledy proběhlo 6. zasedání v Hanoji (v dubu 2018) s cílem vyměnit si opatření pro posílení spolupráce mezi oběma zeměmi v oblastech ekonomiky, obchodu a investic.

V poslední době se obrat obchodu mezi oběma zeměmi neustále zvyšuje o více než 15 %. Obrat dovozu a vývozu v roce 2018 dosáhl 1,2 miliardy USD, což je 2krát více než v roce 2013. Vietnam exportuje do České republiky kávu, pepř, ovoce, čaj, kaučuk, mořské plody, obuv, textil, ručně vyráběné výrobky, kdežto Česká republika vyváží do Vietnamu elektrotechnické výrobky, stroje, chemikálie, mléčné výrobky, léčiva, mechanické výrobky atd.

Česká republika jako člen EU je silná a ochotna spolupracovat s Vietnamem v oblasti strojírenské výroby, těžby surovin, technologií pro zpracování potravin, zemědělských produktů a výroby piva.

V nadcházejícím období jsou pro Vietnam a Českou republiku příznivé podmínky kvůli podpoře hospodářské spolupráce v rámci dvoustranné dohody o volném obchodu (EVFTA), která je připravena k podpisu a ratifikaci. Tato dohoda usnadní firmám v EU včetně České republiky, dlouhodobé investice ve Vietnamu, jakož i zvýšení vývozu strojů, zařízení, dopravních prostředků, léčiv a chemických výrobků na vietnamský trh.

Vietnam také zvýšil vývoz výrobků do EU jako jsou obuv, sandály, textil, výrobky tropického zemědělství, mořské plody, nábytek a ostatní zboží průmyslového a spotřebního zboží.

EVFTA vytváří příležitosti pro Vietnam a Českou republiku, jakož i obecně pro EU, aby efektivně přistupovaly ke svým trhům, zlepšovaly instituce a zvyšovaly obchodní toky i v zemědělském a potravinářském sektoru. Kromě toho se Vietnam snažil spolupracovat s EU na řešení otázek nezákonného, neregulárního a neřízeného rybolovou (IUU) s cílem usnadnit vývoz vietnamských mořských produktů do EU.

Česká republika vždy příkládá velký význam tradičnímu přátelství a spolupráci s Vietnamem a považuje Vietnam za důležitého partnera jako vstupní bránu k posílení spolupráce s ASEAN. V současné době se ekonomika Vietnamu a České republiky vyvíjí vysokou rychlostí (průměrný růst HDP ve Vietnamu za posledních 30 let dosáhl 7 % za rok a průměrný růst ČR za posledních 10 let je 4 % ročně) a hluboké integrace do světového a regionálního hospodářství. Vytvoří se tak příznivé příležitosti pro rozvoj bilaterální hospodářské, obchodní a investiční spolupráce mezi oběma zeměmi v nejbližší době.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…