Pavel Kopecký: ODS je dál než v Řitce

17.09.2014 19:00

Když se občanští demokraté vytasili se svým „konzervativně“ předvolebním videoklipem, kde pracují s aluzí na středočeskou obec Řitka, bylo mi jich líto.

Pavel Kopecký: ODS je dál než v Řitce
Foto: Hans Štembera
Popisek: ODS

Bezduché, nenápadité, nadto pohněvavší starostu inkriminované dědiny v okresu Praha-západ. Modří „fialovci“ jsou zřejmě horší než YoYo Band, který bezprostřední srovnání se zadní částí lidského těla vynechal...

Našlo se nás víc, kdo si všimli, že Občanská demokratická strana je, přesně jako ve své volební reklamě, notně dál než v Řitce. A umatlaným kouzlem nechtěného přiznává barvu. Měsíc do dvojvoleb.

Unylý „přednášecí“ hlas jejího předsedy, pedagoga a obratného vyššího úředníka (nic víc), není zdaleka jedinou vadou na vyzáblé tváři někdejší státostrany. Zřízené autokratickým mužem, od jehož kýženého odchodu jí od pádu neodvrátila ani Topolánkova lidovost či posouvání k politickému středu.

Předák z úplna postrádajícího politické charisma nemá fakticky co nabídnout. Ve vlastní partaji nové myšlenkové bohatství nenajde a ani spříznění „modří bolševici“ v akademické sféře mu krom vážně míněných frází o „vynoření se a nadechnutí“ také nepomohli. Personální otazníky opětovně nastolují kádry typu v ÚSTRu zdiskreditovaného Pavla Žáčka.

Když se to vezme kolem a kolem, pravidelné Fialovy výstupy v médiích nemůžou vyvolat kýžený zázrak ani změnit nepřetržitě negativní trend. Obzvláště když je sebereflexe to naprosto poslední, co by měli občanští demokraté vložené sudičkou Klausem do vínku. Staré kádry se proto mezi čtyřma očima podivují, proč jim, proboha, lidé stále nezapomínají těch „pár pochybení“. Vždyť ódéeska, z níž tuhle s typickou hřmotností vystoupila Nečasová-Nagyová, přece žádnou hrůzu neudělala. Že jsou hlavním zdrojem nástupu Babišovy „nepolitické politiky“ nějak nechápou, nebo chápat nechtějí.

Snad někomu přišlo na um, proč ODSku řešit; už není ani falešná, je pouze prázdná. Konečně něčím pozitivní. Jenže tahle potíž stíhá kdekoho. A to už tak obecně pozitivní není.

Glosa vyšla v deníku E15

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

reklama

autor: literarky.parlamentnilisty.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …