Pavel Kopecký: Zůstane Trump "bílým mužem" i v bytě po černošské rodině?

15.11.2016 21:17

Pavel Kopecký sleduje první náznaky budoucího složení vládního týmu nového amerického prezidenta, komentuje hysterické reakce kavárenských "elit" a ptá se, pro koho vlastně nyní bude "pracovat" čas.

Pavel Kopecký: Zůstane Trump "bílým mužem" i v bytě po černošské rodině?
Foto: repro Fox News
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

Po internetu koluje vtip, který docela roztomile charakterizuje nastávající výměnu "nájemníků" v Bílém domě: Miliardář se stěhuje do státního bytu po černošské rodině. Je za tím cítit hlavní otázku nadcházejících týdnů a měsíců: Zůstane Donald Trump i ve Washingtonu "bílým mužem"?

Přes všechnu úlevu a nadšení většiny normálních lidí po celém světě je třeba pamatovat na to, že Trump není žádným světcem či idealistickým kontrarevolucionářem, jak o tom sní některé konzervativní kruhy, které se domnívají, že přes noc osvobodí ujařmené obyvatelstvo USA a Evropy.

Tato představa tedy reálná není. Co ovšem reálné je, je postupný zásadní obrat v celém politickém prostoru v Evropě a v Americe. Zatímco Brusel a Obamova administrativa dosud patřily do stejné bandy, která si vytvořila své náboženství a rituály, Donald Trump přichází do jejich "chrámu" a mezi jejich modly jako cizorodý element.

Ústupky a matadoři

Pro televizi CBS budoucí prezident poznamenal, že garance pokračování zdravotního pojištění podle předchozích podmínek je jedním z nejsilnějších prvků zákona.

K otázce případného stíhání své protikandidátky Hillary Clintonové v rámci známé aféry používání soukromého e-mailu pro pracovní komunikaci řekl: "Není to něco, o čem bych teď moc přemýšlel, protože chci vyřešit zdravotní péči, pracovní místa, pohraniční kontroly a daňovou reformu." Podle některých médií se rak Trumpovy plány pro první rok vládnutí odchylují od slibů, které dával v předvolební kampani.

Po setkání s dosluhujícím prezidentem Barackem Obamou přednesl Trump několik poměrně smířlivých tezí, kterými překvapil nejednoho svého voliče. Střízlivější přístup se promítl i do jeho ústupu od plánu zcela zrušit Zákon o dostupné (zdravotní) péči, označovaný jako Obamacare. Trump řekl, že v platnosti zůstane bod zakazující pojišťovatelům plnit pokrytí na základě dříve existujících podmínek. Uvedl také, že souhlasí s tím, aby mladí dospělí mohli být až do svých 26 let nadále pojištěni podle stejných podmínek jako během dospívání. "Tohle se mi líbí," řekl Trump ke dvěma klíčovým ustanovením Zákona o dostupné péči.

Našli bychom i další ústupky, které bude nový americký prezident v rozporu s prohlášeními v rámci kampaně nucen udělat. První náznaky personálního obsazení jeho administrativy vzbuzují u některých jeho nadšených podporovatelů rozpaky. Jména starých republikánských matadorů jako je Newt Gingrich, Rudy Giuliani, Mike Rodgers, Edwin Meese, Ben Carson, Chris Christie a koneckonců i viceprezident Mike Pence ukazují, že v Trumpově týmu nebudou žádní vášniví "kontrarevolucionáři", kteří by rasantním způsobem měnili vnitřní i zahraniční politiku Spojených států. Pozdvižené obočí u mnohých konzervativců vyvolaly mediální úvahy o vládní účasti neokonzervativního jestřába Boba Corkera či bankéře z Goldman Sachs Stevena Mnuchinova.

Nic to neukazuje lépe, než Trumpův výběr personálního šéfa Bílého domu, kterým jmenoval předsedu Národního výboru Republikánské strany a ostříleného washingtonského matadora Reinceho Priebuse. Aby uspokojil i "reakcionáře" ve straně, vybral si pro funkci hlavního poradce šéfa své volební kampaně autentického konzervativce z Breitbart News, Steva Bannona. Takže z toho, co je zatím jisté, je skóre mezi establishmentem a jeho opozicí padesát na padesát.

Na druhou stranu, i když se lidé z "druhého břehu", kteří k Trumpovi včas přeplavali, aby si zajistili významné posty, nakonec do vlády dostanou, i tak bude Trumpův tým pro pokrokáře noční můrou, oproti současnému levicovému kabinetu.

Budou padat modly?

Nic se nestane přes noc, je však nadějeplné a rozhodně nanejvýš žádoucí, aby Trumpovo působení dopadlo například na celou "lidskoprávní" agendu a na ní navázaný průmysl neziskových organizací, vrcholící v současné migrační operaci. Pokud se tito postupně ocitnou bez štědrých vládních dotací, budeme moci hádat, zda si "neziskovou armádu" bude platit Soros a jeho kamarádi výhradně ze svých kapes.

Ideologické modly, které jsou součástí současného Pantheonu - jako je genderismus, feminismus, homosexuliasmus, multikulturalismus, environmentalismus a další - v jejichž jménu se vedou mnohdy krvavé intervence po celém světě, by mohly v řadě zemí postupně oslabit na svých pozicích státního náboženství mohutně podporovaného z daní občanů.

Nikoho proto nepřekvapuje, co o víkendu řekl předseda Evropské komise: totiž, že Trump je hrozba pro vztahy mezi Evropou a USA. Juncker to prohlásil v debatě se studenty v Lucemburku. "Budeme muset zvoleného prezidenta naučit, co to Evropa je a jak funguje," řekl "lídr" EU s tím, že Američané obvykle o Evropu nejeví žádný zájem. "Myslím, že ztratíme dva roky, než Trump podnikne poznávací zájezd po světě, který nezná." Názory vítěze prezidentských voleb na světový obchod, klimatickou politiku či bezpečnost Západu podle Junckera vyvolávají pochybnosti.

Antiliberální prezident pro postliberální éru

Junckerův komentář na adresu Trumpa tak úplně neladí s diplomatickými reakcemi řady jiných evropských představitelů, kteří většinou "podle protokolu" prohlásili, že se na spolupráci s novým šéfem Bílého domu těší.

Snad nejlépe to ovšem glosoval polský europoslanec Janusz Korwin-Mikke, který po výhře Trumpa prohlásil: "Letím do Bruselu, chci vidět tváře mých kolegů". Zatímco představitelé evropských států si zachovali až na Junckera určitý diplomatický odstup a vesměs (včetně premiéra Sobotky) vyjádřili opatrnou naději na dobrou spolupráci, ti nejzapálenější revolucionáři si servítky neberou.

Zcela bez obalu to vyjádřil také matador britské levicové publicistiky a dlouholetý komunistický aktivista Martin Kettle: "Je to antiliberální prezident pro postliberální éru. Zosobňuje extremní nepřátelství vůči sociálnímu liberalismu, pohrdá etnickými menšinami, nenávidí muslimy, ignoruje zákonnost a ústavnost, odmítá lidská práva, je ochoten používat mučení, vysmívá se invalidům, posmívá se politické korektnosti, a především je signifikantní jeho postoj k ženám."

Patočka : Strašlivá volba

Pozadu nezůstala ani naše "avantgarda". Poradce právě odvolaného ministra Jiřího Dienstbiera a šéfredaktor Deníku Referendum Jakub Patočka se vyjádřil:

"Vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách je bez nadsázky revoluční událostí, patrně nejzásadnější od konce studené války. Snad vůbec nikdo by nemohl vymyslet lidského tvora, který by politickou tendenci vycházející z hněvivého odmítání stávajících pořádků a čerpající svou sílu ze stupňování nenávisti vůči politickému establishmentu, ale i různým zranitelným menšinám, mohl reprezentovat s ještě vytříbenější obludností než Donald Trump. Důsledky letošní prezidentské volby budou ale strašlivé. Všechny nejtemnější segmenty americké společnosti, surovci, rasisti, hrubiáni stojí za Trumpem a výsledkem budou povzbuzeni."

Nejen v USA, ale všude ve světě podle něho posílí proudy pracující se stupňováním nenávisti jako se základními prostředky politické mobilizace. "Nástrojem politického boje v mnoha západních demokraciích se zřejmě stane i dříve nemyslitelná vulgárnost. Jednoduše řečeno: příklady táhnou. Není náhoda, že panteon těch nejtemnějších postav evropského politického suterénu, v němž nestojí český prezident Zeman na nijak druhořadém místě, se mohl přetrhnout neskrývanou radostí a obřadnými gratulacemi."

Nejhorší je ale podle Patočky Trumpova eliminace environmentální agendy. "Během nadcházejících čtyř let lidstvo dost možná mine poslední moment, v němž by mohlo ještě zvrátit vývoj směřující k rozběhnutí nezvratného a spontánně se stupňujícího klimatického rozvratu. To by byl konec. Působení Ameriky je tu klíčové. Soudě podle předchozích příznaků nyní bude mluvit hlasem nekompetentního impulzivního burana, který byl s to prohlásit, že klimatické změny jsou hoax vymyšlený Čínou, aby podlomila americkou průmyslovou základnu," běduje pomateně radikální bolševik Patočka.

Myron Ebell a další environmentální kacíři

Ekologické náboženství, jak známo, tvoří páteř "revoluční ideologie" a není náhodou, že na jakékoliv zpochybňování ekologických dogmat jsou jejich stoupenci obzvláště hákliví. "Kacíře", kteří zpochybňují jeden z hlavních kánonů zelené víry, jako je podíl člověka na globálním oteplování, nazývají "popírači". Tato zvlášť nebezpečná "hereze" teď s Trumpem ve Spojených státech zjevně posílí. Nastupující prezident se totiž již nechal slyšet že jednoho z hlavních "popíračů" Myrona Ebella posadí do vedení Agentury pro ochranu životního prostředí.

Ebell dosud vedl Centrum pro energetiku a životní prostředí (CEE) v rámci konzervativního think tanku Competitive Enterprise Institute. Do vedení Odboru energetiky zamíří další z "popíračů" spojených s energetickou průmyslovou lobby Mike McKenna, jenž měl v minulosti na starosti vnější vztahy na Ministerstvu energetiky za vlády George Bushe staršího.

Myron Ebell nejenže otevřeně popírá klimatické změny, ale často na toto téma hovoří v médiích a před Kongresem. Je také předsedou Koalice chladných hlav (Cooler Heads Coaliton), skupiny neziskových organizací, které "zpochybňují strašení globálním oteplováním a staví se proti omezování energetiky". Greenpeace ho považuje za jednoho z hlavních "klimatických zločinců".

Ebell nedávno označil Obamův Plán čisté energetiky (Clean Power Plan), který má omezit produkci skleníkových plynů, za nelegální. Připojení Spojených států k Pařížské dohodě komentoval jako "naprosto neústavní uzurpování pravomocí Senátu". Donald Trump je s ním v otázce takzvané ochrany životního prostředí zajedno a jak sám řekl, "globální oteplování je hovadina". K tomu dodal, že by Pařížskou dohodu o klimatu nejraději zrušil.

Kartouz: Šašek a egomaniak

Není se tedy co divit, že většina levicových komentátorů u nás i v zahraničí dostává z Trumpova nástupu oprávněný strach. Jeden z našich nejznámějších, Martin Hekrdla, ho po vítězné volbě nazval nestoudným sexistou s rysy a duší plavého fašizoida.

To neziskový odborník na školství a marxistický publicista Bohumil Kartous ho v komentáři v Britských listech nazval ještě peprněji: "Prezidentem USA se stal chorobně lživý egomaniak a ignorant. Přízemní šovinista je pro většinu amerických voličů nikoliv lepší volba, ale zoufalá volba. Stejně jako v případě brexitu je i Trump dalším důkazem, jak hluboce je narušena vnitřní společenská důvěra v to, že vůbec existuje nějaká hierarchie založená na meritokracii (vláda nadaných - pozn. PP). Meritokracie v očích většinového voliče v západních demokraciích selhala. Vláda světa, dle jeho přesvědčení, má se vrátit do rukou 'zdravého rozumu'."

Pro koho teď bude pracovat čas?

Právě návratu zdravého rozumu se revoluční avantagarda spojená s mocnými finančními kruhy ovládajícími přes většinu médií veřejný prostor, tolik obává. Za všechny to vystihl šéfredaktor Britských listů Jan Čulík, který ve svém komentáři prorokuje, že jde do tuhého - a pro něho a další multikulturalisty nastávají zvolením Trumpa těžké časy. "Vítězství Donalda Trumpa může tvrdě destabilizovat Evropu. Nastává velmi nebezpečná doba," prorokuje - ale neříká už pro koho.

A už vůbec se nezabývá otázkou, zda nebezpečná doba pro budovatele Nového světového řádu - k němuž on a Britské listy neodmyslitelně patří - není současně prahem bezpečí pro jeho budoucí potenciální otroky. Čili naděje všech normálních lidí.

Přehnaný optimismus na místě není, jedno je však jisté. Letošní rok konečně trochu zatřásl dosud absolutní mocí "majitelů klíčů". Čas nyní může pracovat konečně i pro nás - těmi "venku za dveřmi".

Vyšlo na protiproud.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …