Pavel Němec: Zimolův soudní spor o kandidátku ČSSD?

23.05.2017 16:27

Jako advokátovi s několikaletou praxí se soudními spory proti ČSSD mne vývoj ohledně stranické kandidátky v Jihočeském kraji vůbec nepřekvapuje. Celý spor může nakonec skončit až u soudu, jako ostatně řada dalších dříve.

Pavel Němec: Zimolův soudní spor o kandidátku ČSSD?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

Už od doby sporů v ČSSD v Ostravě je jasné, že soudy musí porušování vnitrostranických pravidel přezkoumávat, pokud jde například o volební kandidátky či vylučování ze strany. Již dnes existuje řada pravomocných rozsudků Obvodního soudu pro Prahu 1, který opakovaně odsoudil ČSSD za porušení zákona a Stanov.

Případ Jiřího Zimoly není jiný. Jde o jeho místo na stranické kandidátce ČSSD, z něhož byl nedobrovolně sesazen aniž by pro tento postup existovaly oprávněné důvody. Uvnitř strany bohužel chybí nejen jasná pravidla pro tvorbu kandidátních listin, kdy by kandidáti podléhali hodnocení a pořadí na listině by bylo výsledkem aplikace kritérií. Chybí také podrobně vymezené postupy změny na listině v průběhu jejího schvalování. Předsednictvo ČSSD sice může kandidáta vyškrtnout, nesmí tak ale učinit svévolně, aniž by zde existovaly vážné a objektivní důvody pro takový postup.

Jiří Zimola kandidoval na posledním místě kandidátky a již tímto umístěnim nesl politickou odpovědnost za své kauzy. Vyškrtnutí z listiny bylo pro něj dvojím trestem za jednu věc a to není přípustný postup.

Jiří Zimola může samozřejmě jako osoba vyvolat v rámci ČSSD rozhodčí řízení, to ale ve výsledku k jeho návratu na listinu nepovede. Rozhodci nemohou změnit rozhodnutí vedení ČSSD o exhejtmanově vyškrtnutí z kandidátky. Jediný postup je podání odvolání, které musí projednat Ústřední výkonný výbor ČSSD a poté případně soudní spor.

U soudu jsou šance Jiřího Zimoly vysoké. Ústavní soud totiž před lety otevřel možnost soudního přezkumu rozhodování orgánů politických stran mj. v otázce kandidátních listin. A soudu by ČSSD musela podrobně doložit, na základě jakých ustanovení vnitřních norem partaje byl kandidát Zimola vyškrtnut. A to víme, že ČSSD doložit nemůže. Její rozhodnutí bylo totiž jen politické, rozhodnutí přede domluvené většiny. U soudu však taková "většina" neplatí...

Pavel Němec, Mohelnice

(autor je exposlanec ČSSD a advokát zastupující vyloučené členy ČSSD)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…