Pavel Opl: Byl Robert Šlachta likvidátor ÚOOZ, i když to myslel dobře?

27.01.2021 18:08

Vstup Roberta Šlachty do politiky je stejně překvapivý, jako jeho příchod na ÚOOZ z "Drogovky". To říkám jako člověk, který k ÚOOZ nastoupil čtyři měsíce po založení tohoto útvaru v roce 1995.

Pavel Opl: Byl Robert Šlachta likvidátor ÚOOZ, i když to myslel dobře?
Foto: Archiv autora.
Popisek: Pavel Opl.

V době, kdy jsem sloužil u ÚOOZ, byl Robert Šlachta "řadovým" detektivem na "drogovce", která byla jedním z odborů ÚOOZ. Její tehdejší vedoucí odboru byl pan Komorous, který naprosto nesnášel ostatní organizační součásti ÚOOZ a měl obrovské osobní ambice, které vyústily v odtržení Národní protidrogové centrály od ÚOOZ a staly se samostatným útvarem kriminální policie s celorepublikovou působností. (K odtržení došlo těsně po mém odchodu z ÚOOZ.) Bylo pro mne proto o několik let později velkým překvapením, když do čela ÚOOZ přišel člověk právě z "drogovky", která ÚOOZ tolik nenáviděla.

Ve veřejných vyjádřeních pana Šlachty i dnes slyšíte to, co mu zazlívám, že právě on je příčinou likvidace ÚOOZ a celkové reorganizace Policie ČR, která zlikvidovala značnou autonomii specializovaných útvarů kriminální policie, což vnímám jako obrovskou chybu, a v tom má pan Šlachta (a mnozí další) pravdu.

Anketa

Má Česko nakoupit a využívat ruskou vakcínu Sputnik V?

93%
7%
hlasovalo: 25533 lidí

Pan Šlachta neustále mluví o korupci a závažné hospodářské trestné činnosti. Tato trestná činnost je samozřejmě velmi závažná a její problematika by měla být v gesci specializovaného útvaru kriminální policie. A to také byla. Touto činností se tehdy zabýval Útvar pro odhalování korupce a závažné hospodářské trestné činnosti, někdy nesprávně označován jako ekonomická kontrarozvědka.

ÚOOZ - Útvar pro odhalování organizovaného zločinu se měl zabývat nikoliv hospodářskou kriminalitou, ale kriminalitou tzv. obecnou. Tzv. pytlačení v jiných vodách - myšleno věnováním se kauzám hospodářským, nikoliv kauzám obecné kriminality, se oprávněně nelíbilo mnohým lidem z vedení policie a nepochybně i to bylo použito jako jedna za záminek té velmi špatné reorganizace.  Těch "hospodářských" kauz bylo víc a je pro mne nepochopitelné, proč nebyly kolegiálně předány v rámci poznatků k dalšímu zpracování organizační součásti, která k tomu byla určena. Nepodsouvám panu Šlachtovi, že jednal ve zlém úmyslu, ale stalo se a o týmové spolupráci na nejvyšších postech Policie ČR mluvit nelze.

Pana Šlachtu osobně neznám, přesto věřím, že je férový člověk s obrovskou znalostí a zkušeností z policejní práce. Přeji mu, ať se mu v politice daří. Jestli se mu to podaří, ukáže brzká budoucnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…