Pavel Opl: Exekutoři

14.12.2016 14:52

Jde o "profesi", která v naší republice vzbuzuje asi největší negativní emoce. Je to ale tak jednoduché? Jsou opravdu ztělesněním zla? Nejde náhodou o českou "klasiku"? A co "oprávnění" oprávnění ? Zrušit je, či nezrušit?

Pavel Opl: Exekutoři
Foto: Archiv autora.
Popisek: Pavel Opl.

Každý z nás nepochybně někde v médiích viděl či slyšel o zcela "šílených" kauzách, kdy dlužník (odborně povinný) kvůli pár korunám původního dluhu musel čelit exekuci mnohonásobně převyšující původní dluh a bylo to pro něj a jeho blízké naprosto zničující. Bohužel takovéto případy se dějí a není to nic hezkého.

Ale pamatujete si na dobu, kdy Exekutoři vznikali a co za tím stálo?

Jsme "klasicky" v ČR. Dobrý úmysl pomoci poškozeným, který se naprosto zvrhl.

Tím dobrým úmyslem bylo to, že poškození (odborně oprávnění) marně čekali na výkon spravedlnosti ze strany exekučních oddělení jednotlivých soudů. Ono v té době se obecně hodně hovořilo o zoufalých poškozených všeho druhu, kteří se špatně domáhali svých práv. Bohužel osobně nemám pocit, že by se od té doby něco zásadně změnilo k lepšímu.

Exekutoři byli ale v té době vnímáni jako nadějí pro poškozené.

A kdo v té době tedy byl vnímám jako ten oprávněný (poškozený)?

Například: Zloději Vám vykradli byt. Vzali co mohli, ostatní zdemolovali a ještě zanechali v posteli exkrement (poměrně běžná situace po návštěvě zlodějů). Zázrakem se po nějaké době podařilo policii zjistit zloděje, který ale samozřejmě již nic z lupu, ani žádné peníze neměl a dokonce se jej podařilo odsoudit. Pokud jste měli štěstí a policie Vám uznala výši škody odcizených věcí, šli jste na soud, zaplatili soudní poplatek a čekali, až soud rozhodne, že Vám zloděj skutečně musí zaplatit hodnotu toho, co Vám policie napsala jako výši škody. Pak jste ještě mohl po soudu chtít náhradu poškozených věcí - dveří, zámku, věcí rozbitých ... To ale vůbec není jednoduché prokázat, tím méně, aby soud uznal výši této škody. Takže jste si za to musel najmout advokáta a znalce. Ten největší hnus ze zaneřáděného bytu, který jste několik dní se sebezapřením uklízeli a ten odporný pocit, který nevymizí nikdy, vám ale již nikdo nenahradí. Takže kromě vlastní krádeže jste již zaplatil několik tisíc za toto soudní řízení, advokáta a znalce a modlíte se, aby soud Vaše nároky uznal a vydal potřebný "papír" (odborně rozhodnutí), které Vám přiznává skutečnost, že Vám zloděj něco má zaplatit. Soudní výlohy i účet za advokáta samozřejmě připojujete k částce, která Vám má být uhrazena. Soud ji ale musí uznat, což se většinou děje, ale není to ve všech případech a v plné výši. Že ten zloděj využije veškeré opravné prostředky jak v trestním řízení, tak i v tomto soudním řízení je téměř stoprocentní. Takže pokud máte štěstí, po krádeži uplynul rok a půl, či spíše dva, a vy máte v ruce "papír" (vykonatelné rozhodnutí) - tedy, že konečně můžete někomu říct - já, oběť trestného činu, chci alespoň nějaké peníze za veškerou újmu mojí i mé rodiny.

A tady máte dvě možnosti. Obrátit se, samozřejmě opět za další Váš poplatek (který v případě nevymožení od povinného zůstane Vaší další finanční ztrátou) na exekuční oddělení soudu, nebo na soukromého exekutora. A toto rozhodnutí je pro Vás naprosto zásadní, protože tento výběr rozhodne o tom, zda-li vůbec uvidíte nějaké peníze, kolik jich uvidíte a v jakém čase ...

A tady jsou jasná statistická čísla. Exekutoři mají mnohonásobně vyšší úspěšnost při vymáhání, nežli státní úředníci u soudu. A já Vám garantuji, že každý z těchto "oprávněných" oprávněných se chce dostat k tomu největšímu exekutorskému "řezníkovi", protože tak chce maximalizovat svoji šanci na vymožení peněz. Jako oběť trestného činu, která následně musela projít ještě neuvěřitelným a dlouhým martyriem trestního a soudního řízení a nutností zaplatit další tisíce nákladů řízení, je to naprosto pochopitelné.

Takže původně bylo záměrem, aby "soukromí" exekutoři pomohli takovýmto lidem se v reálném čase dobrat spravedlnosti. A určitě se shodneme na tom, že to byl záměr nepochybně dobrý.

To, že se jej chopily mnohé agentury a některé advokátní kanceláře a začali doslova "vyrábět" statisíce dluhů a ze správy a vymáhání pohledávek po lhůtě splatnosti se stal "obludný kšeft", je bohužel smutný osud jako spousty dalších dobrých záměrů, které se v naší zemi chtěli realizovat ... V tomto případě bych mluvil o "neoprávněných" oprávněných.

A pokud jste dobře četli, tak je vám jasné, že v těch vymáhaných dluzích jsou i tisíce za poplatky soudů a tisíce za poplatky advokátů, případně znalců. Vše ale padá na hlavu toho posledního v řadě - exekutora. (pro úplnost, exekutor má na práci lidi, on sám dělá "jenom" šéfa).

Takže exekutory zrušit, či nezrušit? Odpověď nechávám na každém z Vás. Moc Vám všem přeji, abyste nikdy jako povinní (dlužníci) exekutora nepotkali a ani abyste nemuseli jeho služby vyhledat jako oprávnění (poškození). A pokud jeho služby budete potřebovat, tak věřte, že Vám pomůže lépe nežli exekuční oddělení soudu a hledejte skutečného "ŘEZNÍKA" !

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…