Pavel Opl: Nacistický pomník v jizerských horách. Pohled emeritního policejního rady

28.12.2019 7:38

Veliký kamenný kříž ve tvaru nacistického válečného vyznamenání Železného kříže, byl nelegálně vztyčen v roce 2011 u rozhledny Štěpánka v Jizerských horách a následně byl zlegalizován.

Pavel Opl: Nacistický pomník v jizerských horách. Pohled emeritního policejního rady
Foto: Archiv autora.
Popisek: Pavel Opl.

Okamžitě odstíhat jeho stavitele a ty, kteří jeho existenci schvalují.

Železný kříž byl udělován nacisty za 2. světové války jako mimořádné vyznamenání za mimořádné činy. Měly jej všechny největší nacistické zrůdy. Železný kříž je symbolem utrpení milionů nevinných obětí zmasakrovaných jednotkami SS v koncentračních táborech, při vyhlazování civilního obyvatelstva na dobytých územích a další odporné činy, které se vymykají všemu lidskému.

Původně byl tento památník na stejném místě vystavěn Němci v roce 1944, jako pietní místo za padlé v cizině. Kdo zná historická fakta 2. světové války, tak tomu je jasné, že šlo o uctění památky těch, kteří převážně masakrovali slovanské národy ve východní Evropě.

V roce 1944 byl na tomto Železném kříži i hákový kříž. Pomník byl po odsunu Němců v roce 1945 zničen.

Tento pomník byl nelegálně obnoven v roce 2011, ale posléze byl "zlegalizován". Tentokrát na něm již chybí onen původní hákový kříž.
Jak je možné, že je na našem území vůbec takovýto pomník ? Železný kříž v souvislosti s 2. světovou válkou je symbolem naprosto nepřijatelných zvěrstev nacistů vůči milionům lidí. Ten, kdo jej opětovně postavil by měl být trestně stíhán a stejně tak by měli být stíháni všichni, kteří jeho existenci schvalují.

Tento pomník byl nyní pomalován hákovými kříži a mluví se zneuctění pietního místa. Jak může být toto považováno za pietní místo ?

A jde opravdu o údajné zneuctění, či o další provokaci a domalování původního hákového kříže ?

Jako bývalý policejní rada Policejního prezídia ČR vyzýván orgány činné v trestním řízení, aby celou záležitost okolo stavby tohoto symbolu nelidských hrůz okamžitě prošetřili, viníky exemplárně potrestali a Železný kříž odstranili stejně, jako tak učinili naši předci v roce 1945.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.