Pavel Opl: Policisté se samopaly na "Vánočních trzích" není normální stav a nechci si na to zvykat

26.12.2016 19:16

Jsem bývalý pracovník Ředitelství služby cizinecké a pohraniční policie a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a současný stav v oblasti bezpečnosti a budoucnost, na kterou si prý máme zvykat, jsou neakceptovatelné.

Pavel Opl: Policisté se samopaly na "Vánočních trzích" není normální stav a nechci si na to zvykat
Foto: Archiv autora.
Popisek: Pavel Opl.

Počátkem 90. let minulého století jsem pracoval na obvodním oddělení pohraniční policie a potom i na Ředitelství služby cizinecké a pohraniční policie Policejního prezídia ČR. V té době byla velkým problémem nelegální migrace osob z oblasti Srí Lanky postižené občanskou válkou a oproti dnešním migrantům šlo tehdy o skutečně zbídačené osoby. Současně docházelo k masivní migraci osob ze zemí vzniklých po rozpadu Sovětského svazu a na naše území pronikaly ve velkém čínské triády.

Tehdy stát hledal všemožná řešení jak migraci zabránit a ztížit možnost usídlení těchto osob na území naší republiky. Naše ředitelství se podílelo na přípravě legislativních návrhů v této věci a v tomto zájmu naší země a současně adekvátním způsobem stanovovalo interní normy pro výkon služby v této oblasti.

Jako operativec Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie ČR jsem se následně setkával - odhaloval, dokumentoval a realizoval - s nejzávažnějšími formami trestné činnosti, ve které samozřejmě figurovali i cizinci vč. osob muslimského vyznání. Již tehdy byly tyto osoby vnímány jako velmi nebezpečné, nicméně v té době jasně "vedl" problém se zejména násilnou trestnou činností tzv. "ruskojazyčných" mafií.

Ani po mém odchodu z aktivní služby jsem se samozřejmě o bezpečnostní problematiku nepřestal zajímat.

V průběhu doby se vyvíjela i situace v oblasti kriminality, zejména postupný nárůst tzv. "hospodářské" trestné činnosti, která má doslova destruktivní dopad na naši společnost a ekonomiku. Činnost veškerých orgánů činných v trestním řízení v této souvislosti vidím jako naprosto žalostnou, ale rozbor příčin úpadku si nechám na jiný článek.

Velmi mne ale zneklidnila migrační "krize", která se k nám médii dostávala nejprve pomalu - občasnými reportážemi o "nějakých problémech ve středomoří" ...

Veliká akcelerace problému, která byla doslova v přímém přenosu přinášena našimi médii se datuje zhruba do počátku září roku 2015, kde všichni mohli vidět jasné obrazové záznamy valící se migrační vlny.

Záběry to nebyly a stále nejsou hezké. Ale s ohledem na moji praxi jsem si okamžitě uvědomil, že to je a bude obrovský problém. Problém bezpečnostní, ekonomický, zdravotní a sociální.

To nejtragičtější na migrační krizi ale je, jak zoufale se k tomuto problému přistupuje a jak katastrofální následky to bude mít. A ono je to mít bude !!!

Doslova mantrou v oblasti kriminality je prevence, kam z různých zdrojů směřuje spousta peněz. Je naprosto nepochopitelné, že bezpečnostní složky všech zemí EU nebyly schopny přesvědčit vládnoucí politiky, aby v rámci prevence nepustit na teritorium Evropy již ani jediného (!) dalšího migranta ze zemí mimo Evropu. Z pohledu bezpečnostního jasně platí, že kde není migrant, není ani žádný problém z výše uvedených oblastí. Tedy žádné sem nepouštět a těch, kteří tady jsou, se zbavit.

Místo toho posloucháme přes rok naprosto hloupé řeči, že si musíme zvykat na omezování osobních svobod v podobě masivních odposlechů, monitoringu elektronické komunikace, bezpečnostních kamer, rámů ... a ozbrojenců se samopaly (brzy možná i těžší technikou) v ulicích.

Jde o extrémně "drahou", finančně stále bobtnající a ve výsledku velmi nejistou "srandu".

A to vůbec nemluvím o zavlékání a šíření mnoha velmi nebezpečných chorob na naše území a napětí ve společnosti, které stoupá a kterému se nelze divit.

Toto je naprosto nemyslitelné, nesmyslné a já si na nic podobného zvykat nechci !!!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …