Pavel Opl: Zatím "pouze" hoří lodě migrantů. Ale bude hůř

07.06.2020 22:34

Obyčejní lidé se cítí zrazeni a ponecháni napospas osudu a proto berou "spravedlnost" čím dál častěji do svých rukou. V pátek v noci někdo zapálil několik desítek lodí migrantů na Lampeduse. Násilností přibývá v celé Evropě ...

Pavel Opl: Zatím "pouze" hoří lodě migrantů. Ale bude hůř
Foto: Archiv autora.
Popisek: Pavel Opl.

Masový příliv migrantů z jiných kontinentů neustává. Trvá nejméně od roku 2015. K zastavení této migrace se politické špičky v Evropě nemají a tak se začínají objevovat násilnosti.

V pátek v noci někdo zapálil několik desítek lodí na ostrově Lampedusa (Itálie), jimiž na tento ostrov připluli nelegální migranti, kterých bylo za minulý týden zhruba 600. Tento ostrov je dlouhodobě oblíbenou "destinací" pro migranty a převaděče všeho druhu. Místní státní zástupce veřejně varoval před : "Projevy netolerance".

A to je typický scénář a postoj jak politiků, tak jimi řízeného státního aparátu.

O obrovských problémech, které sebou migrace přináší, nechtějí odpovědné osoby vůbec slyšet. Bezpečnostní, zdravotní, ekonomické ani sociální hrozby vůbec neberou v potaz. Jenže zcela obyčejní lidé v dotčených lokalitách tyto hrozby reálně vnímají, protože se bezprostředně dotýkají jejich životů a jejich rodin.

A protože mají pocit, že je odpovědní lidé nechávají napospas osudu, berou spravedlnost, tak jak ji oni vnímají, do svých rukou. V tomto kontextu se jim nelze divit. Zná to každý z nás. Všichni jsme se někdy dostali do tíživé situace, kdy jsme neviděli od nikoho žádnou skutečnou pomoc a tak jsme vzali spravedlnost do svých rukou. To je přirozená lidská vlastnost a odpovědné osoby by s tím měly počítat. Ale zjevně jim to nedochází.

V médiích se tu a tam objeví zpráva, že dochází již i k násilnostem přímo na migrantech. Těch zpráv není mnoho, ale samozřejmě jde o pouhou špičku ledovce.

Odpovědné osoby zjevně masovou migraci nechtějí zastavit, byť technicky to možné samozřejmě je. Jde o pouhou nevoli politicky rozhodnout. Současně je zcela nepochopitelné, že vůči mezinárodním pašerákům nejsou činěny vůbec žádné kroky. Někteří pašeráci mají v zádech oporu věhlasných neziskovek a někteří jsou dokonce veřejně podporovány státem. Příkladem je Turecko, které předvádí neskutečné věci na Řecko-turecké hranici, kde ve prospěch migrantů z tureckého území zasahuje těžkou vojenskou technikou turecká armáda. Celý svět na to kouká, Řecku nikdo na pomoc nejde a lze se jenom modlit, aby z toho nezačala válka.

Téma masové migrace nás provází dlouhá léta, ale řešení je v nedohlednu. Rád bych se mýlil ...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …