Pavel Páral: Humlové – agenti s právem vás okrást

24.07.2014 16:40

Daňové extempore dopravního policajta Humla, toho času poslance za ČSSD, by ani nestálo za papír, který byl kolem jeho výroků popsán. Za humlovským viděním světa je však ve společnosti dosti zažitá zvrácenost, kterou stojí za to se zabývat.

Pavel Páral: Humlové – agenti s právem vás okrást
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Prostě poměrně velká část populace je přesvědčena, že má legitimní nárok na část peněz, které jste vydělali svou prací, pílí a schopnostmi. A dokonce, že ten nárok v čase roste. Prostě daňové zatížení slušně vydělávajících lidí musí být „progresivní“ a hlavně vysoké. A kdo se raději před touhle smečkou lupičů odebere do zemí přívětivějších, je prý zločinec nevážící si péče tohoto státu a příspěvku všech těch chudých a strádajících spoluobčanů k jeho vzdělání a profesnímu vzestupu.

Nehoráznost tohoto přístupu má dvě roviny. Jednak naši chudší spoluobčané odvádějí směšný zlomek daní a poplatků, z nichž je placen sociální komfort ostatních, vzdělání i ten sport. Strmost přerozdělování od vysokých příjmových skupin k těm sociálně slabým je v Česku jedna z nejvyšších na světě, což má své historické důvody, ale i rovnostářství zakořeněné v české společnosti. Skupina obyvatel, jejíž příjmy od státu převyšují jejich veškeré odvody, je v Česku větší než padesátiprocentní.

Ty sportoviště a trenéry Petře Kvitové prostě neplatili ti chudí, ale ti bohatí, kteří se těmi agenty Humly – přesvědčenými, že je mohou okrádat o peníze dle své libovůle, zatím nenechali znechutit a neodjeli někam mnohem dál než do Monaka.

Je zcela nepochybné, že stát prostě nějaké daně vybrat musí, aby mohl fungovat a poskytovat služby, které není schopen poskytovat privátní sektor. Mělo by se tak dít na základě nějaké společenské dohody, z níž vyplyne nějaká přijatelná daňová kvóta a nějaké rozložení daňové zátěže. O správnosti tohoto nastavení se obvykle vede nějaká politická diskuse mezi pravicí a levicí, z níž vzniká nějaký dlouhodoběji udržitelný kompromis.

Na takovém kompromisu se však s Humly dohodnout nejde. O optice českých socialistů vypovídá nejvíce jejich hlavní výhrada proti druhému penzijnímu pilíři, který označují za „vyvádění peněz“, čili cosi jako krádež z průběžného, státem financovaného, systému.  V tomto vidění světa jsou lidé, jimž stát přestane brát tři procenta z jejich vlastního výdělku výměnou za to, že od něj budou v budoucnu chtít jen omezenou péči a z větší části se postarají o sebe, jacísi zloději, kteří vyvádějí peníze ze státního. A zatímco proti Humlovi se zvedla vlna ostré a spravedlivé kritiky, vůči lidem s úplně stejnou drzostí a neomaleností se ta kritika tak nějak nezvedá. A to zlodějský český penzijní systém je pro mladé a schopné tím nejpřesvědčivějším argumentem, aby hledali své štěstí a svého výběrčího daní někde úplně jinde než v Česku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…