Pavel Polák: Kterým směrem se vydá Alternativa pro Německo?

02.02.2015 19:30

Odpověď přinesl víkendový sjezd strany.

Pavel Polák: Kterým směrem se vydá Alternativa pro Německo?
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

Že je to důležitý sjezd v krátké historii této strany, nikdo nepochyboval. Tříčlenné vedení strany se v posledních týdnech přetahovalo o pomyslné kormidlo a nebylo jednotné v tom, kterým směrem jím trhnout.

Strana vybudovala svou identitu na kritice evropské politiky kancléřky Angely Merkelové a společné evropské měny, jejíž záchrana byla podle zakladatelů strany neúnosně nákladná. 

Tento protievropský ráz nové strany zastává jeden z předsedů Alternativy pro Německo ekonom Bernd Lucke. Alternativa pro Německo má být věrná svým počátkům. 

Jenže téma eurokrize zvláště v posledním roce poněkud ztratilo naléhavost a místo něho se do německého veřejného prostoru vedral strach z islamizace Německa, přesněji řečeno se rozšířil zejména v zemích, kde Alternativa pro Německo byla úspěšná: v Sasku, Braniborsku a Durynsku. 

A tak část partaje zastříhala ušima a chtěla se tohoto tématu chopit. Ve straně rázem posílilo nacionálně-konzervativní křídlo pod vedením energické manažerky Frauke Petryové, která je šéfkou stranické frakce v saském zemském sněmu. Podporuje ji v tom šéf braniborské frakce Alexander Gauland. 

Žádost dnes už bývalé mluvčí Pegidy Kathrin Oertelové o členství ve straně Alternativa pro Německo bylo zamítnutoFoto:  ČTK/AP, Sebastian Kahnert

Islamizace, radikální islám, omezení imigrace, nový imigrační zákon, bezpečnost, to jsou nová témata, která mají stranu Alternativu pro Německo formovat. 

Frauke Petryová byla v kontaktu s mluvčí drážďanského protiislámského hnutí Pegida Kathrin Oertelovou. Na protestní shromáždění Pegidy chodily tisíce lidí, nejvíce 25.000, mezi nimi i několik pravicových radikálů a neonacistů. 

Jak Frauke Petryová, tak Alexander Gauland nenechali nikoho na pochybách, kam stranu posouvají. Ve vedení partaje to vřelo a krize se měla vyřešit na sjezdu v Brémách. 

Jenže do té doby prodělalo islamofobní hnutí Pegida několik skandálů a kotrmelců. A její hnutí se rozpadlo. 

S tímto nestabilním, pravicově populistickým a skandály obtěžkaným hnutím nechce šéf Alternativy pro Německo Bernd Lucke žádné spojenectví. Proto se na brémském sjezdu od Pegidy distancoval. 

Bernd Lucke ve stranických volbách prosadil svůj kurz – tedy ten euroskeptický. Pro tentokrát. Nacionálně-konzervativní tábor to se skřípěním zubů považuje za jednu prohranou bitvu, o osudu války se prý teprve rozhodne.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…