Pavel Ries: Návrh památkového zákona neochrání neregistrovanou zástavbu

30.05.2017 20:18

Výzva poslancům k vládnímu návrhu zákona o ochraně památkového fondu (sněmovní tisk č. 666)

Pavel Ries: Návrh památkového zákona neochrání neregistrovanou zástavbu
Foto: Archiv PR
Popisek: Pavel Ries

Připomínky k návrhu zákona o ochraně památkového fondu

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci,

Naše asociace zpracovala připomínky k návrhu památkového zákona na podnět PhDr. Vladimíra Špidly již v roce 2015. Od té doby je předkládáme vládě a následně poslanecké sněmovně. Smyslem našich připomínek je především ochrana památkových měst. Naše historická města jsou nejcennější částí našeho kulturního dědictví nejen svou hodnotou kulturní a historickou, ale i jako umělé životní prostředí naší společnosti. Nejen jednotlivé památky, ale především prostory, které vytváří jejich urbanismus, jsou významné pro naplňování kulturních, psychických a emocionálních potřeb naší společnosti, mají sílu významně ovlivňovat vztahy mezi lidmi. Historický urbanismus je stále aktuálním vzorem pro humanizaci soudobého urbanismu.

Urbanistickými hodnotami se návrh nového zákona nezabývá, nedovede ochránit neregistrovanou zástavbu, která spoluvytváří rovnocenně město s jednotlivými památkami. Právě neregistrovaná zástavba se stává snadnou kořistí komercializace, její úpravy a přestavby málokdy prospívají registrovaným památkám. Aktuálním příkladem je nedávná kontroverzní demolice tzv. Kozákova domu na Václavském náměstí v Praze. Nechceme neměnné město, naše připomínky však vytvářejí prostor pro změny bez ztráty kulturních hodnot.

Doplňujeme urbanismus, který nabízí možnost funkčního spojení zákona o památkové ochraně se zákonem stavebním – ve smyslu dokumentu Ministerstva pro místní rozvoj „Politika architektury a stavební kultury“ z r. 2014.

Prosíme všechny poslankyně a všechny poslance, aby si uvědomili nezbytnost doplnění ochrany urbanistických hodnot do památkového zákona a nehlasovali pro přijetí jeho návrhu v současném znění. Zákon v předložené formě nijak nebrání naše památková města před devastací, která jim hrozí především komerčními tlaky. Tématika je pro záchranu památkových měst natolik závažná, že ji nepřestaneme trvale sledovat.

Pavel P. Ries
president Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…