Pavla Břečková: Prosadili jsme zrušení nesmyslné jednodenní lhůty pro přihlášky a odhlášky zaměstnanců

29.05.2020 9:09

Společné úsilí Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR spolu s Komorou daňových poradců ČR, Hospodářské komory a dalších podnikatelských svazů se vyplatilo, a pokoutný návrh MPSV na dramatické zkrácení doby z 8 na 1 den, kterou má firma na zaslání přihlášky či odhlášky zaměstnance České správě sociálního zabezpečení, se snad podařilo zvrátit.

Pavla Břečková: Prosadili jsme zrušení nesmyslné jednodenní lhůty pro přihlášky a odhlášky zaměstnanců
Foto: AMSP ČR
Popisek: logo AMSP ČR

Právě dnes by mělo MPSV předložit pozměňovací návrh poslanecké sněmovně, kterým bude lhůta vrácena zpět na 8 dnů.

V Poslanecké sněmovně minulý týden jako nenápadný přílepek úspěšně prošel pozměňovací návrh ohledně zkrácení lhůty, ve které má zaměstnavatel povinnost odeslat přihlášku a odhlášku zaměstnance příslušné Správě sociálního zabezpečení z dnešních 8 kalendářních dnů na nejpozději v následující pracovní den. V praxi to je však lhůta, která je ve většině případů nesplnitelná. „Jde o další návrh z dílny MPSV psaný přímo od stolu v útulné kanceláři ministerstva, zcela nedotčený firemní praxí,“ hodnotí místopředsedkyně představenstva AMSP ČR Pavla Břečková.

Tuto lhůtu není možné splnit například v případě, kdy je mzdová evidence zpracovávaná externě a účetní do firmy dochází jednou či dvakrát týdně. To je běžná praxe nejen u malých a středních firem, ale i ve velkých firmách. Člen prezídia Komory daňových poradců Jiří Nesrovnal k tomu dodává: „Dále je třeba zohlednit, že u malých firem může dojít k tomu, že účetní onemocní, má ošetřování člena rodiny, čerpá řádnou dovolenou apod. Úprava de facto vyžaduje, aby mzdová účetní fungovala on line 365 dnů v roce. U větších a velkých firem pak může být problém i to, že procesy přijímání zaměstnanců (včetně software) jsou nastaveny tak, že počítají se současnou lhůtou osmi dnů.“  Zbytečné zkrácení lhůty by tak přineslo i další finanční zátěž pro firmy nyní zkoušené koronavirovou krizí, které mají navíc na starosti zcela jiné věci než „papírování“.

V tomto kontextu působil až úsměvně argument MPSV, že je možné požádat o stanovení jiné lhůty. To fakticky znamená, že je schválena lhůta, které není splnitelná, ale podnikatel může žádat o její změnu. Kromě další administrativy, kterou by tím ministerstvo nahrnulo na zaměstnavatele, navíc s nejistým výsledkem (žádosti nemusí být vyhověno), je toto důkazem nepromyšlenosti předmětného návrhu.

Logicky jej odmítli všichni zástupci podnikatelů včetně KDP ČR, a naše společné úsilí napomohlo tomu, že dnes je projednáván ve Sněmovně pozměňovací návrh na navrácení lhůty na původních 8 dnů. Předpokládáme, že bude schválen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …