Peter Kokavec: Pokles podpory ČSSD a ODS pokračuje

20.11.2013 10:16

První povolební průzkum rozdělení voličské podpory politickým stranám z dílny ppm factum předkládá vítězné ČSSD nepříjemná zjištění.

Peter Kokavec: Pokles podpory ČSSD a ODS pokračuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec a Bohuslav Sobotka

Pokud by se totiž volby konaly o pár týdnů později (dotazování probíhalo 5. - 13. 11. 2013) zvítězilo by v nich hnutí ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše. Trend rapidního poklesu podpory ČSSD, který byl zaznamenán v posledních průzkumech před volbami, tak i nadále trvá. Podstatný vliv na pokračování tohoto propadu má v posledních týdnech také vnitrostranická krize – „puč“, který stranu ochromil už v prvních dnech po volbách.

Vnitřní rozepře špiček ČSSD, která kulminovala krátce po oznámení volebních výsledků, má za následek, že až 57% sociálnědemokratických voličů není spokojeno s tím, jak se „jejich“ strana po volbách chová. Na základě tohoto zjištění lze očekávat, že podpora vítězné ČSSD bude slábnout i nadále. Aktuálně podle ppm factum dosahuje 19,5% což v porovnání se situací na konci letošního června, kdy se pro sociální demokraty vyjádřilo 29,3%, představuje ztrátu více než třetiny voličů! Naděje mnohých obyvatel, že po pádu velmi nepopulární Nečasovy vlády dokáže ČSSD zemi spravovat lépe, se tak pomalu rozplývá.

Počátkem listopadu zveřejněný průzkum agentury SANEP zjistil, že dosažený volební výsledek je pro většinu voličů a sympatizantů ČSSD prohrou nebo selháním. Navíc jen necelých 30% z nich do budoucna v dobré víře očekává, že se situace uvnitř strany uklidní.

Situace po volbách naopak nahrává hnutí ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše, která má podle aktuálně zveřejněného průzkumu ppm factum podporu 20% voličů. Posílili rovněž komunisté, kteří by získali až 17,2% hlasů. Voliči KSČM jsou současně skupinou voličů, která je nejvíce spokojena s tím, jak jejich strana po volbách vystupuje. Počínání „své“ strany v prvních týdnech po volbách schvaluje téměř devět z deseti komunistických voličů.

Obdobně silná podpora byla zjištěna i v táboře voličů KDU-ČSL, která bezprostředně po volbách začala s hnutím ANO 2011 diskutovat o spolupráci na dalším řízení země. Také v elektorátu ANO 2011 výrazně převládá spokojenost. S tím, jak se představitelé strany chovají v prvních týdnech po volebním úspěchu je spokojeno 80% voličů tohoto hnutí.

Podle ppm factum dosahuje podpora KDU-ČSL prakticky stejné úrovně jako jejich volební zisk. Totéž platí o hnutí Úsvit Tomia Okamury. Spokojenost voličů Úsvitu s prvními kroky strany po volbách však již není tak výrazná jako u zmiňovaných komunistů, KDU-ČSL nebo ANO 2011. Stále sice převažují spokojení, mezi voliči Úsvitu je však významná skupina 30% voličů, kteří s chováním strany spokojeni nejsou. Jak dokládá průzkum agentury STEM, až dvě třetiny voličů Úsvitu se pro volbu této strany rozhodli v posledním týdnu před volbami. Velká část z nich se rekrutovala z řad nespokojených občanů. U mnohých z nich je nespokojenost téměř zakořeněným povahovým rysem a tak je jen těžké se jim zavděčit. Průzkum již bohužel nezjišťoval důvody nespokojenosti voličů s povolebním chováním svých stran. Takže o konkrétních důvodech a jejich závažnosti můžeme pouze spekulovat.

TOP 09 si podle ppm factum udržela prakticky stejnou míru podpory i po volbách. V jejím elektorátu převládá spokojenost s povolebním chováním strany a jejich představitelů. Naproti tomu pozice ODS se i po masivním propadu podpory a historicky nejhorší ztrátě voličů dále zhoršuje. Nyní by získali pouhých 5,8% hlasů; tedy ještě o dva procentní body méně než ve volbách. Navíc s aktuální politikou strany není spokojeno až 57% jejich voličů – což předznamenává další úbytek podpory.

Výsledek předčasných voleb a jeho bezprostřední reflexe tak ještě prohloubili krizi dosud nejvýznamnějších polistopadových stran v ČR. Ve volbách do PSP ČR v roce 2006 ODS a ČSSD jako modelový zástupci politického uspořádání dle konceptu pravice/levice vylovili z politického rybníka více než dvě třetiny hlasů – náznak směřování k dvoustranickému systému byl však v průběhu následujících sedmi let roztříštěn a nyní bývalé giganty podporuje dohromady pouhá čtvrtina voličů. Obzvláště tragická je v tomto případu role ODS, která se k tomuto stavu propracovala jakožto vládnoucí strana.

Publikováno se svolením vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Absence historické paměti

15:22 Ivo Strejček: Absence historické paměti

Přestože oslavy konce II. světové války jsou již bezmála týden za námi, chci se k nim dnes ještě vrá…