Petice: Otevřený dopis velvyslanci Ruské federace

21.10.2019 21:31

Otevřený dopis pro velvyslance Ruské federace ve formě petice, který vyšla z dílny TOP 09

Petice: Otevřený dopis velvyslanci Ruské federace
Foto: pixabay.com
Popisek: Petice - ilustrační foto

Otevřený dopis, podpisový arch a profily vězňů ke stažení ZDE.

Adresováno: Alexandr Zmejevskij, velvyslanec Ruské federace v České republice, nám. Pod kaštany 1, 160 00 Praha 6-Bubeneč.

Vážený pane velvyslanče,

vyslovujeme tímto zásadní nesouhlas s politicky motivovaným stíháním a vězněním Anastasie Ševčenkové, Kirilla Žukova a mnoha dalších, kteří jsou pro své občanské aktivity, vyznání, národnost, sexuální orientaci či politickou práci pronásledováni, vězněni či jinak omezováni.

Dovolte nám připomenout platné znění Ústavy Ruské federace, která ve své druhé kapitole (Práva a svobody) garantuje širokou paletu lidských a občanských práv, která jsou však soustavně porušována.

Článek 19 ruské ústavy jasně stanoví mj. to, že všichni občané Ruska si jsou před zákonem rovni a zakazuje jakékoli omezování lidských práv ze sociálních, rasových, národnostních, jazykových či náboženských důvodů. Dále vaše ústava jasně deklaruje, že svoboda názorů, projevu, shromažďování a sdružování jsou chráněny státem i soudní mocí a cenzura je zakázána. Ústavou garantovaná práva a svobody jsou ruskými autoritami soustavně a pravidelně porušovány. Naposledy např. během brutálních policejních zásahů proti demonstrantům, poklidně shromážděných na protest proti flagrantnímu omezení ústavou garantovaného práva kandidovat do zastupitelstva.

Důrazně Vás tedy žádáme o to, aby ruské autority respektovaly Ústavu vlastní země, bezodkladně propustily na svobodu ty, které v rozporu s nejvyšším zákonem Ruské federace vězní a ukončily pronásledování těch, kteří se neprovinili ničím jiným než svobodným výkonem práv, která Ústava Ruské federace garantuje.   

Za TOP 09:

Jiří Pospíšil, předseda

Karel Schwarzenberg, čestný předseda

Markéta Pekarová Adamová, 1. místopředsedkyně

Tomáš Czernin, místopředseda

Marek Ženíšek, místopředseda

Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…