Petice: Zastavte trestní stíhání režiséra Kirilla Serebrennikova

01.09.2017 16:40

Mezinárodní festival DIVADLO vyzývá divadelníky a občany. Podpořte svým podpisem protest proti politickému pronásledování Kirilla Serebrennikova.

Petice: Zastavte trestní stíhání režiséra Kirilla Serebrennikova
Foto: pixabay.com
Popisek: Petice - ilustrační foto

Protestujeme proti stíhání Kirilla Serebrennikova, které se jeví jako politicky motivované a jehož účelem je snaha umlčet mezinárodně uznávaného umělce.

Režisér a ředitel divadla Gogol Centrum v Moskvě Kirill Serebrennikov byl zadržen a bylo na něj uvaleno domácí vězení kvůli údajné zpronevěře nejméně 68 milionů rublů", které byly určeny pro projekt Platforma. Kirillovi hrozí deset let vězení. Serebrennikov je jedním z nejslavnějších a nejžádanějších divadelních režisérů. Je laureátem ceny TEFI - národní cena v oblasti televize. Je laureátem nezávislého ocenění François Chalet 69. ročníku Filmového festivalu v Cannes, je držitelem ceny za nejlepší režii 27. Filmového festivalu Kinotavr za film (M)učedník. Serebrennikuv film V roli oběti získal hlavní cenu na Otevřeném ruském Filmovém festivalu Kinotavr a hlavní cenu prvního mezinárodního Filmového festivalu v Římě Festa del Cinema. Jeho film Zrada je nominován na Zlatého lva - hlavní cenu Filmového festivalu v Benátkách. Za hru Otmorozki získal Národní cenu Zlatá maska za nejlepší výkon divadel malých forem. Cenu Křišťálová Turandot získal za režii hry Mrtvé duše.

Na podporu režiséra vystoupili mimo jiné Cate Blanchett, David Harrower, Elfriede Jelinek, Marius von Mayenburg, Thomas Ostermeier, Mark Ravenhill, Čulpan Chamatová, Fjodor Bondarčuk, Jevgenij Mironov, Boris Akunin.

Serebrennikov byl obviněn z toho, že zpronevěřil prostředky určené k realizaci inscenací, které proto údajně nikdy neuvedl. Předmětné inscenace se ale realizovaly a dokonce s velkým úspěchem. Byly rovněž uvedeny na prestižních mezinárodních i ruských festivalech. Nelze uvěřit tomu, že Serebrennikovo stíhání nemá politický podtext. Režisér se účastnil protestních akcí Strategie -31 a Za čestné volby. Podepsal otevřené dopisy, které požadovaly propuštění z vězení Světlany Bachminové a členů skupiny Pussy Riot. Vyjádřil se proti zpřísnění legislativy o shromážděních, zákazu adopce ruských sirotků americkými občany a omezení práv LGBT. Vystoupil na podporu režiséra Timofeya Kulyabina, který byl obviněn za urážku náboženského cítění svým pojetím opery Tannhauser. Veřejně mluvil o obsahu ruské televize jako o lži a propagandě.

Proces proti režisérovi a jeho týmu je doprovázen procesními chybami i vydíráním. Například bývalý ředitel Gogol Centra Alexej Malobrodskij strávil měsíc ve vyšetřovací vazbě před zahájením trestního řízení, což je i v Rusku nezákonné. Alexej byl obviněn ze zcizení 2,3 ??milionu rublů, které byly určeny na přípravu představení Sen noci svatojánské. Podle vyšetřovatelů tato inscenace, která měla regulérní premiéru v listopadu 2012, nebyla nikdy uvedena. Existují desítky svědků, které představení Sen noci svatojánské v divadle navštívily.

Žádáme o zastavení trestního stíhání i politického pronásledování Kirilla Serebrennikova.

Mezinárodní festival DIVADLO

Petice bude adresována Velvyslanectví Ruské federace v ČR a na vědomí Vládě ČR.

Petici můžete podepsat ZDE

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …