Petice iniciativy za základní příjem

11.11.2013 7:27

Iniciativa Evropských občanů za nepodmíněný základní příjem. Za základní příjem, jakožto lidské právo!

Petice iniciativy za základní příjem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Definice bezpodmínečného základního příjmu (BZP)

BZP nenahrazuje sociální stát, ale doplňuje a transformuje ho z kompenzačního na emancipační sociální stát.

Emancipační BZP je definován následujícími čtyřmi kritérii: obecným, individuálním, bezpodmínečným a dostatečně vysokým na to, aby zajistil důstojnou existenci a účast ve společnosti.

Obecný: V principu každý člověk, bez ohledu na věk, původ, místo bydliště, profesi atd. bude mít nárok na získání tohoto přídavku. Tímto požadujeme celoevropský, garantovaný, bezpodmínečný základní příjem.

Individuální: Každá žena, každý muž, každé dítě má právo na základní příjem na individuálním základě a v žádném případě ne na základě partnerství či domácnosti. BZP bude nezávislým na jejich poměrech: rodinném stavu, partnerském soužití či konfiguraci domácnosti, příjmu či majetku jejich domácnosti nebo členů rodiny. Toto je jediný způsob jak zajistit soukromí a předcházet ovládání jiných osob. Umožňuje to jedincům činit jejich vlastní rozhodnutí.

Bezpodmínečný: Základní příjem považujeme za lidské právo, které by nemělo záviset na žádných podmínkách, ať se jedná o povinnost přijmout placené zaměstnání, být zapojený do veřejně prospěšných prací, či chovat se podle tradičních generových rolí. Zároveň nebude podléhat příjmu, úsporám či majetkovým omezením.

Dostatečně vysoký: Částka by měla zajistit slušnou životní úroveň, která bude v souladu se sociálními a kulturními standardy společnosti dané země. Měla by zabránit materiální chudobě a poskytnout příležitost participovat ve společnosti. To znamená, že čistý příjem by měl být minimálně na úrovni rizika chudoby podle standardů EU, což odpovídá 60% takzvaného národního průměrného ekvivalentu čistého příjmu. Především v zemích, kde má většina obyvatel nízké příjmy, a tedy průměrný plat je nízký, by mělo být na určení výše základního příjmu použito alternativní měřítko (např. košík zboží), aby byl zajištěn důstojný život, materiální bezpečnost a plná účast ve společnosti.

14. ledna 2013 akceptovala Evropská komise evropskou občanskou iniciativu bojující za základní příjem, čímž započala roční kampaň ve všech státech Evropské unie.

Před 14. lednem 2014 musíme oslovit 500 miliónů občanů Evropské unie a získat jeden milión podpisů, minimálně ze 7 členských států. Tato iniciativa má však už pobočky po více jak 15 členských státech.

Pokud získáme jeden milión podporovatelů myšlenky základního příjmu, z 500 miliónů občanů EU, Evropská komise bude muset pozorně prozkoumat obsah našich představ a uspořádat veřejné slyšení v Evropském parlamentu.

Petici můžete podepsat ZDE.

reklama

autor: petice, ParlamentniListy.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …