Petice na podporu ústavní stížnosti proti inkluzi

20.03.2016 19:55

My, níže podepsaní občané, se připojujeme svým podpisem k žalobě podané k Ústavnímu soudu České republiky, která požaduje zrušit část školského zákona týkající se tzv. inkluze a to pro rozpor s Listinou lidských práv a svobod a s Úmluvou o právech dítěte.

Petice na podporu ústavní stížnosti proti inkluzi
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná třída, ilustrační foto

Autoři Petice jsou převážně rodiče dětí, jichž se nejvíce týká zařazování dětí s lehkým mentálním postižením do normálních škol.

Všechny naše děti jsou v ohrožení nesystémovým zavedením inkluze do našich základních škol od 1. září 2016.

Školský zákon považuje inkluzi za pozitivní krok. My, níže podepsaní s tímto zásadně nesouhlasíme.

Obáváme se, že se všechny děti budou trápit nerovnými schopnostmi zvládnout výuku. Není reálné, aby postižené děti stačily zvládnout učivo běžných škol až do konce povinné školní docházky. Je ohroženo právo na vlastní důstojnost našich postižených dětí, které nebudou stačit ve výuce. Každý má právo na vzdělání a hrozí, že toto právo bude narušeno inkluzí "po česku", tj. snížením úrovně celkového vzdělávacího procesu. Výsledkem bude snížení vzdělanosti našich dětí. Rodiče budou ve snaze řešit zájmy svých dětí požadovat nápravu od škol a odborných školních pracovišť a celý systém se pod náporem kauz bude hroutit.

Inkluze(v podobě, kterou prosazuje MŠMT) současně znamená, že si stát v tomto procesu osobuje více práv rozhodovat za naše i vaše děti a nám rodičům odepírá právo zasahovat do některých rozhodování týkajících se vzdělávání vlastních dětí.

To vše považujeme za nezákonné a za zásah do ústavních práv jednotlivce, dětí, rodičů a i pedagogů.

Požadujeme zrušit inkluzi v podobě upravené platným školským zákonem. Požadujeme, aby všechny děti měly nejen právo na kvalitní vzdělání, ale abychom se vrátili ke smyslu vzdělání, tak jak je ostatně definoval významný český pedagog Jan Ámos Komenský.

Žádáme, aby nedošlo k zavedení této podoby inkluze do našich škol.

Obracíme se na všechny, kterým není lhostejné, jak naše děti vyrůstají a jaké podmínky pro jejich vzdělání jim připravuje náš stát.

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…