Petice pro zákaz používání glyfosátu v ČR

23.05.2016 14:30

Milí obyvatelé této krásné planety, pojďme se spojit a zastavit jedování polí, našeho jídla a následně i nás.

Petice pro zákaz používání glyfosátu v ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pole, ilustrační foto

Máme jedinečnou šanci zastavit krátkozraké a účelové rozhodování ministra zemědělství v souvislosti používání glyfosátu.

Pojďme tomu říct NE! STOP JEDOVÁNÍ PŮDY!

Koncem června skončí licence jednomu z nejpoužívanějších herbicidů - glyfosátu. Do té doby musí Evropská komise a jednotlivé členské státy rozhodnout o jeho další budoucnosti.

Proti obnovení licence se postavily některé země, například Francie, Nizozemí, Švédko nebo Dánsko; naopak Česká republika zatím podporuje schválit jeho použití na celých příštích patnáct let!

Pár dat:

- V České republice bylo za rok 2011 oficiálně spotřebováno více než 962 tun glyfosátu.

- Glyfosát nelze používat k potlačování plevelů mezi plodinami, pokud ovšem vůči němu nezískaly odolnost genetickou modifikací (GM). Herbicid by spolu s plevely zničil i sklizeň. Právě masové nasazení glyfosátu je klíčovým motivem pro pěstování geneticky modifikovaných plodin.

- Glyfosát byl přitom zařazen na seznam pravděpodobných karcinogenů a podle vědeckých studií vykazuje i další nebezpečné vlastnosti pro lidské zdraví.

- Existují také důkazy, že glyfosát může narušovat lidský hormonální systém, což může způsobovat nevratné dopady v některých životních stadiích, například v těhotenství...

Veškeré informace o jeho účincích na lidské zdraví naleznete na stránkách hnutí Duha, které apeluje na ministra, aby hlasoval pro zákaz.

http://www.hnutiduha.cz/aktualne/mezinarodni-organizace-vedci-apeluji-na-ministra-jurecku-aby-hlasoval-pro-zakaz-pouzivani

Za společenství Nebe na Zemi
Isabella Cavallini

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…