Petice proti nespravedlivému zrušení příspěvku invalidům

14.01.2013 17:34

Za obnovení přiznávání průkazů ZTP a ZTP/P pro občany s amputací končetin a za přiznání příspěvku na zvláštní pomůcku.

Petice proti nespravedlivému zrušení příspěvku invalidům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdravotně postižení - ilustrační foto

Žádáme ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka o nápravu sociálně neúnosného a nespravedlivého stavu, který nepřiznává občanům postiženým ztrátou podstatné části horní, dolní či dokonce obou končetin příspěvek na zvláštní pomůcku na pořízení motorového vozidla a občané dostávají status osoby bez vážné vady nosného nebo pohybového ústrojí.

Změna se týká zdravotního postižení, jež odůvodňuje přiznání příspěvku na zvláštní pomůcku a zdravotní stavy vylučující jeho přiznání.

V rámci Přílohy k zákonu č.329/2011 jsou vypuštěna zdravotní postižení anatomické nebo funkční ztráty končetin, či obou horních končetin a v neposlední řadě i v situaci anatomické ztráty podstatných částí jedné horní a jedné dolní končetiny v předloktí a výše či v bérci a výše.

Dalším nepřijatelným aspektem tohoto rozhodnutí je, že občané, kterých se tento status ”osoby bez vážné vady nosného nebo pohybového ústrojí týká, ztrácí nárok na průkaz ZTP či ZTP/P, i nárok na příspěvek na mobilitu.

Je absurdní, že od počátku roku 2012 byl průkaz ZTP/P odebrán dítěti se ztrátou obou horních končetin, dítěti s 10 cm pahýlem jedné nohy, v mnoha dalších případech osobám s amputovanými končetinami. Běžně je odebírán osobám připoutaným na lůžko. Celé Ministerstvo práce a sociálních věcí se tímto způsobem chová asociálně. Samotní výkonní úředníci MPSV v primárním kontaktu s žadateli na tento nesmyslný stav poukazují!

Žádáme ministra Drábka, aby tento sociálně neakceptovatelný stav napravil.

Odmítáme se ztotožnit s představou ministra Jaromíra Drábka, že kdo nemá končetinu, či je částečně invalidní, musí být ze společnosti a z aktivního života vyloučen. V mnoha případech tak těmto občanům zabrání připravovat se na povolání, dojíždět do zaměstnání i žít normální život alespoň trochu souměřitelný se životem zdravých spoluobčanů. Navíc se úplně ztratil princip náhrady zhoršených životních funkcí formou sociální péče a služeb.

Nápravu pochybení požadujeme projednat co nejdříve. Pokud tak resort neučiní, bude následovat hromadná žaloba občanů, kterých se špatný zákon z dílny MPSV týká. Zároveň budeme navrhovat řešení pochybení ministra Drábka skrze poslaneckou iniciativu poslankyně Jany Drastichové.

Za petiční výbor:

Mgr. Jana Drastichová, Masarykova 1008, Orlová

Irena Schonweitzová, Poličná 479 Valašské Meziříčí

Zuzana Janíková, Zdětín 181

JUDr. Zdeňka Cupková, U Smaltovny 26, Praha 7

V souladu se zák.85/1990 Sb.§ 3 odst.3 určuje petiční výbor jako osobu pro zastupování ve styku se státními orgány paní Irenu Schonweitzovou, Poličná 479, Valašské Meziříčí.

Vytištěné a vyplněné archy prosím zasílejte obyčejnou poštou nebo noste do sídla poslanecké kanceláře Mgr. Jany Drastichové, Rydultowská 1390, Orlová.

Petici můžete podepsat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: petice, ParlamentniListy.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…