Petice proti odebírání dětí do ústavů za účelem vynucené lásky

10.09.2016 18:15

My, níže podepsaní, žádáme Ústavní soud České Republiky, prezidenta republiky a vládu, aby ve vzájemné spolupráci přehodnotili rozhodnutí okresních a krajských soudů o umístění dětí do tzv. ''neutrálního prostředí'' za účelem vytvoření si vztahu k jednomu z rodičů.

Petice proti odebírání dětí do ústavů za účelem vynucené lásky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petice, ilustrační foto

Jsme toho názoru, že láska se vynutit nedá, a především toho názoru, že takovéto jednání je v rozporu s Ústavou České Republiky.

Ústava České Republiky stanovuje, že zájem dítěte musí být předním hlediskem při jakékoli činnosti týkající se dětí. Stanovuje dále, že stát mápovinnost zajistit, že dítě nemůže být odebráno od svých rodičů proti jejich vůli (pokud se nejedná o zneužívání čí zanedbání dítěte). Dítě má právo udržovat pravidelné osobní kontakty s oběma rodiči a především právo formulovat své vlastní názory. Oba rodiče mají společnou odpovědnost za výchovu a vývoj dítěte, rodiče mají prvotní odpovědnost za výchovu a vývoj dítěte, základním smyslem jejich péče musí přitom být zájem dítěte.

Pokud má dítě k jednomu z rodičů chladnější vztah, tento fakt samotný se nedá posoudit jako zneužívání čí zanedbání dítěte. Tento fakt samotný tedy v žádném případě nestačí k tomu, aby bylo dítě druhému rodiči kompletně odebráno a zabráněno v kontaktu s ním.

Láska se nedá nadiktovat, zadat nebo zrušit, na tom se snad shodne každý člověk s trochou selského rozumu a empatie. A jak stanovuje Ústav České Republiky, lidé jsou si v právech rovni, jejich práva jsou nezadatelná, nezcizitelná, nepromlčitelná a nezrušitelná. Odebrání dítěte za účelem vynucené lásky je pokus o zadání, zcizení, promlčení a zrušení základních lidských práv dětí, a to konkrétně práva si svobodně vybrat, jak moc chtějí mít rádi své vlastní rodiče.

Jako laická veřejnost nemáme k dispozici detaily jednotlivých případů, ale žádáme ty, kteří detaily k dispozici mají, aby se nad těmito případy zamysleli a zasáhli. Není nic těžšího než překonat vlastní hrdost a přiznat chybu, ale také nic ušlechtilejšího.

Petici můžete podepsat ZDE.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.