Petice proti uzavření podloubí na Národní třídě a přesunu pamětní desky 17. 11.1989

03.11.2016 19:43

S blížícím výročím listopadových událostí 1989 jsme otřeseni faktem, že Česká advokátní komora hodlá permanentně uzavřít podloubí Kaňkova paláce na Národní třídě a zrušit tento průchodní veřejný prostor.

Petice proti uzavření podloubí na Národní třídě a přesunu pamětní desky 17. 11.1989
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Právě ve veřejném průchodním prostoru podloubí tragicky vyvrcholil střet na Národní třídě 17. listopadu 1989. Speciální pohotovostní pluk SNB, určený k potlačování demonstrací, v něm vytvořil bicí kordón, jímž byla donucena proběhnout část účastníků vzpomínkového průvodu na listopad 1939, vystavena bezhlavému a brutálnímu mlácení. Mnozí z pamětníků a obětí si nesou následky na zdraví dodnes.

V posledním více než čtvrtstoletí se tento veřejný a průchozí prostor stal místem společenské paměti a s tím i mimořádného symbolického významu, které jsou ovšem zároveň dány tím, že prostor si po celou tuto dobu zachoval rozsáhle autentickou nezměněnou podobu včetně jeho funkce veřejného průchodu z doby listopadových událostí. S ohledem na symbolický a celospolečenský dopad svého záměru, který si ČAK zřejmě neuvědomila nebo nedostatečně reflektovala, apelujeme na ČAK, aby realizaci tohoto svého záměru pozastavila a umožnila z hlediska veřejného zájmu věcné přistoupení k otázce podoby tohoto kardinálního a celospolečensky významného pamětního místa.

My, níže podepsaní občané, souhlasíme s textem „Petice proti uzavření podloubí na Národní třídě a přesunu pamětní desky 17. 11. 1989 z původního památečního místa z listopadových dnů 1989“.

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty