Petice za jednotné doplatky na léky

15.09.2018 22:24

V České republice má každá lékárna možnost si platbu pacienta stanovit dle vlastních kritérií. Pro příklad v jedné lékárně platí zákazník přes tisíc korun za léky na tlak a ve druhé, 10 kilometrů vzdálené, je doplatek v řádu stokorun.

Petice za jednotné doplatky na léky
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Pro pacienta, zvláště pro důchodce, je toto naprosto nepřijatelné. Do zákonných limitů se mu počítá jen státem schválená výše doplatku, takže pokud zajde do místní lékárny, platí podstatnou část ze svého rozpočtu. Co tedy nastává? Pacient se snaží najít co nejlevnější lékárnu, aby ušetřil, a tak musí nemocný cestovat, kdo ví kam. Je nepravděpodobné, že v malých městech či na vesnicích bude více lékáren. Takže pacient v tomto případě vlastně ani nemá možnost volby. Nebo si lék v některých případech nevyzvedne, protože na něj nemá.

Komu bude petice předána: Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky a Senátu Parlamentu České republiky, Ministerstvu zdravotnictví ČR, Asociaci krajů ČR, Svazu měst a obcí ČR.

Podpis pod petici je nutné potvrdit v následně doručeném mailu.

Autor: Markéta Kabourkova

Petici je možné podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…