Petice za lepší diagnostiku a léčbu lymské boreliózy

10.05.2013 17:57

Občanské sdružení Borelioza CZ se připojuje k celosvětovému protestu proti současnému způsobu diagnostiky a léčby lymské boreliózy (LB).

Petice za lepší diagnostiku a léčbu lymské boreliózy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ordinace vybavená přístroji. Ilustrační foto

Členové našeho občanského sdružení pocházejí především z řad postižených pacientů. V rámci svých omezených možností se snaží o nápravu situace prostřednictvím otevřené komunikace s veřejností i s lékaři. Občanské sdružení vzniklo v roce 2009 jako reakce na špatnou informovanost občanů, a bohužel často i lékařů, o problematice diagnostiky a léčby LB. Současná léčba LB je totiž stále nedostatečná, diagnostika velmi nespolehlivá a situace okolo LB představuje  i ekonomicko-politický problém. Zájem o pacienta a jeho zdraví, tedy i jeho léčba jsou druhořadé. Veškeré naše dosavadní snahy o konstruktivní diskuzi ohledně problematiky LB nejen na úrovni lékařů, ale i se zástupci Ministerstva zdravotnictví a SIL, byly prozatím bezvýsledné.

Pomozte nám tuto situaci změnit a podpořte Občanské sdružení Borelioza CZ podpisem petice v jeho snaze o dosažení tohoto desatera:

1)     Oficiální uznání chronické lymské boreliózy, dost bylo lhaní o postboreliovém sydromu!

2)     Vznik jednoho celorepublikového centra, které by se zabývalo LB a dalšími chronickými infekcemi. Regionální infekční oddělení mají tendenci léčit jen akutní infekce a to často velmi nedostatečně.

3)     Vypracovat korektní doporučený postup diagnostiky a léčby LB. Stávající obsahuje řadu zásadních chyb a zavádějících skutečností. Zkracující se léčba zanechává řadu pacientů přecházejících do chronického stádia.

4)     Na současné nespolehlivé diagnostice nelze stavět tzv. "na důkazech založenou medicínu", která doslova ignoruje skutečný stav pacienta a ničí jeho důvěru v lékaře.

5)     Zajištění dostupnosti účinných léků na chronické infekce, vč. chronické boreliózy, které jsou v současnosti v ČR nedostupné (např. Minocyklin, Tinidazol, mnohá antiparazitika) - buď nemají registraci vůbec, nebo jsou registrované, ale nedovážejí se.

6)     Uznání kombinovaných antibiotických protokolů jako léčbu pokročilé LB a dalších chronických infekcí.

7)     Vyšetřovat systematicky i další infekce z klíšťat a krev sajícího hmyzu, které léčbu boreliózy komplikují nebo znemožňují, jako jsou anaplasma, ehrlichie, babesie, bartonella, plasmodia, viry...

8)     Prokázat vzájemné souvislosti chronických infekcí a autoimunitních onemocnění, příp. dalších poruch imunitního systému.

9)     Začít učit pravdu o chronických infekcích a jejich příčinných souvislostech s autoimunitními onemocněními na lékařských fakultách.

10) Přestat systematicky devastovat Státní zdravotní ústav a investovat peníze do výzkumu chronických infekcí, což přinese v důsledku zlepšení zdravotního stavu obyvatelstva obrovské úspory na sociálních výdajích a růst HDP.

Léky na LB jsou relativně levné, i to je důvod, proč výzkum a klinické zkoušky stagnují a jsou mimo oblast zájmů farmaceutických firem. Jsou propagovány zbytečné a finančně náročné vyšetřovací metody a tlumicí léky, které jsou jen zátěží jak pro pacienta, tak pro zdravotní systém a příčinu onemocnění neodstraňují.

V současné době přibývá klíšťat, zvyšuje se jejich infekčnost a na základě nedostatečné léčby se mohou velmi rychle rozšiřovat také řady chronicky nemocných pacientů. Prosím, pomozte nám tento nebezpečný trend zvrátit.

Za všechny pacienty a OS Borelioza CZ Vám děkuje

Ing. Petr Dymáček PhD., místopředseda OS

Petici můžete podepsat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: petice, ParlamentniListy.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …